
NOKflex Matematik – undervisning, lärande och bedömning
Vi uppdaterar NOKflex för gymnasiet inför skolstart i augusti!
De nya ämnesplanerna i matematik för gymnasiet gäller från och med den 1 juli 2021. Just nu arbetar vi med revideringen och uppdatering av NOKflex så att läromedlet ska passa de nya ämnesplanerna.
De uppdaterade kurserna i NOKflex kommer att vara klara att använda lagom till att du behöver dem i augusti 2021. För de gymnasieelever som använder NOKflex och påbörjar en kurs före den 1 juli kommer den gamla kursen att ligga kvar ett extra år, till den 30 juni 2022. Startar du en ny kurs i augusti eller senare är det såklart den nya kursen som gäller. En del avsnitt som flyttats kommer att finnas kvar som repetition, så att inga elever missar delar i matematikundervisningen. Du som lärare kan alltid välja att visa/dölja avsnitt för att anpassa läromedlet till just din undervisning.
1. Bekanta er med det digitala
I NOKflex finns alla fördelar du kan vänta dig av ett innovativt digitalt läromedel. Men börja från början – visa eleverna var de hittar teori och uppgifter. Låt dem bekanta sig med att arbeta i ett digitalt format.
Utöver texter och uppgifter finns det en mängd digitala tillägg. Filmade genomgångar, direkt återkoppling och ett spelliknande poängsystem
är några. Övningsverktyget är adaptivt vilket innebär att eleven får uppgifter baserat på tidigare svar. Du som lärare kan också välja ut uppgifter. Ledtrådar och lösningar underlättar övning på egen hand.
2. Undersök verktygen för formativ bedömning
I NOKflex Lärare får du tillgång till funktioner som kan användas för en formativ undervisning. Digitala verktyg gör det möjligt att ge eleverna enskild feedback och att skicka ut diagnoser.
Alla steg i NOKflex dokumenteras och presenteras för dig, vilket ger överblick över elevernas arbete, vilken nivå de befinner sig på och hur
mycket tid de ägnar åt att öva. NOKflex ger dig också information om vilka uppgifter som flest elever fastnar på.
Det finns färdiga förslag på diagnoser och du kan även välja uppgifter ur en bank.
3. Undervisa med fokus på begrepp och problemlösning
Testa NOKflex fulla potential med lektionsaktiviteterna. De kan närmast beskrivas som en lärarhandledning 2.0 och är den delen av NOKflex där läraren får ett digitalt stöd för att leda samtal och samarbete kring matematikens begrepp och matematisk problemlösning.
Eleverna som resurser för varandra
I lektionsaktiviteterna leder du gemensamma diskussioner där elevernas lösningar jämförs och olika strategier och representationsformer lyfts fram. Den grundläggande tanken är att eleverna ska fungera som resurser för varandra.
En NOKflex-lärare berättar
Cecilia Redner är matematiklärare och använder NOKflex med sin högstadieklass. Här berättar hon hur tankarna gått när hon och klassen bestämt sig för vilket digitalt läromedel de ville arbeta med och hur de arbetar med NOKflex.
Programmera i matematik med NOKflex Code
Har du testat programmering i matematik? Med NOKflex Code får du ett heldigitalt läromedel med inbyggd programmeringsmiljö. Inga förkunskaper behövs.
Kom igång med NOKflex i tre steg
Ladda ner foldern som visar hur du kommer igång med NOKflex och ger förslag på ett smidigt sätt att arbeta med läromedlet.
Ladda ner