Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

De omöjliga

De omöjliga är en podd av och med Åsa Moberg och Anna Fredriksson. Åsa Mobergs senaste bok var självbiografin Livet. Under tillkomstprocessen fick ingen veta vad hon arbetade med. Tystnad kring pågående arbete är vanligt bland författare. I nästa bok, hennes tjugotredje, vill hon återvända till ett svårt ämne: psykiatrin. Hon trodde sig inte om att klara tyngden ensam. Denna bok, som ges ut på Natur & Kultur, skriver hon tillsammans med frilansjournalisten Anna Fredriksson, socionom och redaktör för tidskriften SocialPolitik och Memento.

Under arbetets gång med boken, som går under arbetsnamnet De omöjliga, så gör Anna och Åsa en podd för att bearbeta tankar och idéer. Genom den vill de också ge andra möjlighet att bidra. Vad hände efter psykiatrireformen 1995? Hur har det gått för patienterna? Och hur går det för unga som blir patienter i dag?

– Ja det finns människor som vården ger upp. Det kan tyckas förvånande att en stor del av dem är unga kvinnor med självskadebeteende. Det är de som oftast spänns fast i bälte. Fortfarande kan de riskera att hamna bland dömda på rättspsyk, säger Anna Fredriksson.

– Visst finns det bra psykiatri. Det ska vi också skriva, och tala om. Men vi har båda levt i ”anhörigvrede”, det sociala nätverkets vanmakt över missriktade insatser och maktutövning. Och en oändlig sorg över att inte bli hörd, säger Åsa Moberg.

Snart 25 år efter psykiatrireformen är det hög tid att samla ihop hur det ser ut idag. Och fundera över hur vi vill att De omöjliga ska ha det.

1. Arbete pågår. Vi skriver - De omöjliga
I det första podd-avsnittet ställs bland annat frågan: Varför finns det inga medicinfria behandlingsalternativ i den svenska psykiatrin när Norge har lyckats åstadkomma sådana i landets samtliga sju sjukvårdsregioner?

2. Stöttecenter istället för avvisande

Gäst i avsnittet är psykiatern Jörgen Herlofson som pratar om skillnad mellan psykisk ohälsa och psykisk sjukdom, evidensfanatism och mycket mer.

3. De revolutionära mammorna

Gäst i programmet är dramatikern Gunilla Boethius som berättar om sina teaterpjäser. Många av dem har neuropsykiatriska funktionsvariation som tema, som den nu aktuella "Skuggsyskon".

4. Brukarperspektiv viktigare än gränssnitt

Den tidigare psykiatrisamordnaren Kerstin Evelius gästar podden och pratar om statens alltför korta och hattiga psykiatrisatsningar. Ska den som tidigt får en svår sjukdom förbli fattig hela livet?

Podden finns även att lyssna på via Itunes och Soundcloud.

Podden finns även att lyssna på via Itunes och Soundcloud.

Pressbilder

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
De omöjliga podcast
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Anna Fredriksson, Åsa Moberg. Foto: Olivia Borg