Allt är gift

Om dödliga ämnen och deras roll i historien

Det otaliga ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan orsaka lidande och död. Mänsklighetens historia är i själva verket fylld av konfrontationer med sådana ämnen. Vi har brukat gifter vid jakt och fiske, för bekämpning av skadedjur, vi har använt dem som läkemedel, som smink eller färg på tårtor och tapeter - till och med vid rättskipning har gifter nyttjats. 

Tryckta utgåvor

Allt är gift
Inbunden 2018-05-09. ISBN 9789127143944
Köp direkt via din återförsäljare
Allt är gift Kommande
Häftad 2018-12-06. ISBN 9789127161474
Köp direkt via din återförsäljare

Digitala utgåvor

Allt är gift
E-bok 2018-04-21. ISBN 9789127143968
Köp direkt via din återförsäljare

Om boken

"Allt är gift – det är bara en fråga om dos" hävdade naturvetaren Paracelsus redan på 1500-talet. Och visst finns det otaliga ämnen, både naturliga och syntetiska, som kan orsaka lidande och död. Mänsklighetens historia är i själva verket fylld av konfrontationer med sådana ämnen. Vi har brukat gifter vid jakt och fiske, för bekämpning av skadedjur, vi har använt dem som läkemedel, som smink eller färg på tårtor och tapeter - till och med vid rättskipning har gifter nyttjats. 

Gifterna hjälpte människan att få herraväldet över planeten men har också bistått henne vid krig, mord och avskyvärda försök till massutrotning. Från Sokrates, via Kleopatra och Dan Andersson till nazisternas koncentrationsläger; från pilgiftsgroda via curare och arsenik till botox - i denna världsomspännande och rikt illustrerade exposé finns det mesta om gifternas historia.

 

"Alla som möter elever och studenter och behöver en historia för att väcka intresse för kemi får i boken en skattskista att ösa ur." Kemisk tidskrift

”Fängslande om mord och dödliga ämnen” Nya Ludvika Tidning