Internet är trasigt

Silicon Valleys drömmande visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen, men istället har deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution som nu tycks hota hela vår mänskliga civilisation. Vad var det som gick så fel?

Tryckta utgåvor

Internet är trasigt Internet är trasigt
Internet är trasigt
Utgiven: 2018-10-04
ISBN 9789127158856
Inbunden
Internet är trasigt Internet är trasigt
Internet är trasigt Kommande
Utgiven: 2019-03-16
ISBN 9789127163393
Pocket

Digitala utgåvor

Internet är trasigt Internet är trasigt
Internet är trasigt
Utgiven: 2018-10-06
ISBN 9789127158863
E-bok

Kostnadsfritt extramaterial

Läs bokens förord
-format

Om boken

en rasande dokumentation av demokratins kris och nätets roll i den. En stridsskrift med strålkastarljuset på Silicon Valley.

Aftonbladet 

Tveklöst den viktigaste bok som har skrivits om internet på svenska." SvD

 

Silicon Valleys drömmande visionärer skulle rädda demokratin och frälsa världen, men istället har deras uppfinningar banat väg för en antidemokratisk revolution som nu tycks hota hela vår mänskliga civilisation. Vad var det som gick så fel? Med den globala vågen av antidemokratisk högerpopulism måste Silicon Valley-företagen fråga sig vilken roll de själva har haft i den här utvecklingen. För tio år sedan tycktes världen röra sig i en ostoppbar riktning mot mer demokrati, öppenhet och tolerans. Nu tycks land efter land gå åt motsatt håll.

Martin Gelin och Karin Pettersson besöker USA:s ledande tech-företag - Facebook, Google, Twitter - och intervjuar de ledande experterna i den amerikanska debatten om medier, demokrati och ny teknik, från Cambridge till Palo Alto, för att få en djupare förståelse av de enorma utmaningar som nu väntar oss. Hur kan vi göra internet och sociala medier till verktyg som främjar demokratin? 

 

"Detta är ingen moralistisk tjatbok om skärmtid, inte om filterbubblor, våld eller porr. Den handlar klart och tydligt om att sätta sociala medier i ett större sammanhang, om centralisering av makt, uppmärksamhetsekonomin, tidningsdöden, informationsglappet."

Värmlands Folkblad

"Högaktuell och ett av de mest intressanta perspektiven på sociala mediers påverkan på demokratin."

Fredrik Karén, SvD

Det är gastkramande läsning om demokratins ödesfråga – hur kan tekniken förstärka demokratin, istället för att hota den?

BTJ 

"Det är gastkramande läsning om demokratins ödesfråga – hur kan tekniken förstärka demokratin, istället för att hota den?" BTJ

"Tveklöst den viktigaste bok som har skrivits om internet på svenska." SvD

"Det är en ambitiös sammanfattning av internets baksidor, framför allt de amerikanske nätjättarnas monopolställning och dess algoritmer, som gynnar ytterligheterna i miljarder människors flöden. Tiden då internet sågs som en anarkistisk, men charmig nörd som skulle demokratisera världen känns plötsligt väldigt avlägsen." Karin Olsson, Expressen

 

 

Det är tveklöst den viktigaste bok som har skrivits om internet på svenska. Svenska Dagbladet