UTDRAG UR KLARA VARDAGEN MED ADHD
Kapitel 2. Be om hjälp
Vi vill alla helst klara oss själva. Att be om hjälp är inte lätt, och det kan finnas olika anledningar till det, beroende på var man befinner sig i sitt vuxenliv. Men om du till exempel har kommit i otakt med din kalenderrutin, eller om du tvingas inse att du inte orkar med att vara din egen kalenderchef under en stressig period av ditt liv, så kanske det är dags att be om hjälp.
Det är normalt att be om hjälp och att hjälpa andra, det är en del av vår sociala samhörighet. Vi byter tjänster med varandra, vilket skapar positiva relationer som binder oss samman. När vi hjälps åt känner vi gemenskap och ömsesidighet.
När man har adhd kan det kännas som om man alltid är den som måste be andra om hjälp, och att man bara i undantagsfall kan återgälda tjänsten. Ömsesidigheten kan vara svår att få syn på, och man kan hamna i en enorm tacksamhetsskuld som verkar omöjlig att betala tillbaka. Då kan det kännas lättare att dra sig undan och försöka klara utmaningarna på egen hand.


Att komma till insikt om att man är den typen som behöver hjälp kan vara en jobbig process. Man kan bli arg på dem som vill hjälpa en i tid och otid, kanske också för att det ibland avspeglar hjälparens behov av att ”göra något”.
Det är viktigt att inte glömma bort att det som känns helt oöverstigligt för en person (till exempel dig) kan vara en småsak för någon annan. För den som hjälper dig innebär det antagligen inte någon stor ansträngning. Men tar du emot hjälpen kan det ge dig ork att göra det du vill och är bra på.
Under årens lopp har jag gjort listor över saker som jag har fått veta att man kan behöva hjälp med. Listorna är naturligtvis inte heltäckande. Du får gärna lägga till eller stryka – som tur är behöver inte alla hjälp med allting.


Klara vardagen med adhd
Att flytta hemifrån är spännande och kanske blir man också överrumplad av allt det där man nu själv måste ta tag i: handla, passa tider, fixa tvätten, laga mat. HUR får man saker gjorda och VARFÖR är det så svårt?