Det nordiska skafferiet

Torkning, mjölksyrning, fermentering, inläggningar, olja, vinäger & salt

Ta vara på sommarens växter och grönsaker genom olika gamla tekniker som moderniserats. Den här boken förklarar tydligt grunderna i hur du går till väga och fungerar som inspiration för att skapa sitt eget skafferi inför vintern.


Tryckta utgåvor

Det nordiska skafferiet Det nordiska skafferiet
Det nordiska skafferiet Nyhet
Utgivningsdatum 2019-03-28
ISBN 9789127161733
Inbunden

Om boken

Med hjälp av traditionella konserveringsmetoder kan du skapa ett modernt nordiskt skafferi att plocka ur även under den mörkare delen av året. Johan Björkman torkar, fermenterar, lägger in i klassisk inläggningslag, mixar eget örtsalt och smaksätter olja och vinäger. Boken innehåller drygt 100 recept på allt från lingonpulver, ramslökskapris och nässelsalt till klassiska inlagda rödbetor, mjölksyrad vitkål med gräslök och fermenterad rabarber. I slutet av boken finns förslag på hela maträtter som du sätter ihop med hjälp av det du har hemma i skafferiet.

Johan Björkman är diskaren från Trollhättan som numera arbetar som kökschef på restaurang Koka i Göteborg. Restaurangen har en stjärna i Guide Michelin och fokuserar på modern västsvensk gastronomi och fina råvaror. Boken är en sammanfattning av de tekniker som Johan använt sig av under de senaste tio åren för att ha tillgång till örter och
grönsaker året om.

"I Det nordiska skafferiet, av kocken Johan Björkman, ser jag andra sätt att använda granskott, till exempel smaksätta rapsolja eller göra kapris av. Hans bok består av råd, tips och fina foton och visar hur man ur skog och mark kan skaffa sig ett nordiskt vinterskafferi. Vad sägs om nässelsalt? Torkade vresrosblad? Fläderblomsvinäger? Här finns ett fint recept på bakade jordärtskockor som tar vara på smaken i det litet hårda skalet. (...) Glupskt bläddrar mina smaklökar genom uppslag efter uppslag. Så här vill jag leva och äta, tänker jag längtansfullt."
Göran Greider, Aftonbladet

"Bra, ofta lite ovanliga recept, inspirerande text tillsammans med makalöst snygga och färgglada fotografier gör denna bok till en riktig pärla för den som vill fylla skafferiet."
BTJ

 

Johan Björkman

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Simon Bajada
Johan Björkman
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Simon Bajada
Det nordiska skafferiet OSTRONSKIVLING med morotskräm, rosenkvitten- & mandelmüsli, fermenterad morot och torkade lingon.
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Simon Bajada
Det nordiska skafferiet Johan Björkman