Gå till innehåll
Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Natur & Kulturs resestipendium för lärare

Natur & Kulturs resestipendium ger lärare möjlighet att utvecklas inom sitt yrke. Stipendiet ska användas för att ta del av praktiska undervisningsmetoder utomlands eller för att delta i internationella konferenser.

Bakgrundsbild i Hero

Stipendiet kan sökas av verksamma pedagoger med en behörighetsgivande examen från en lärarutbildning, förskollärarutbildning, fritidspedagogutbildning eller med behörighetsgrundande högskolestudier som vill fortbilda sig och öka yrkesskickligheten.

Syftet är att erbjuda lärare en ny möjlighet till fortbildning och därmed initiera samtal om framgångsrika undervisningsmetoder, bidra till förbättrad undervisning och gagna en positiv kunskapsutveckling inom svensk skola.

Vi utlyser årligen tio stipendier på vardera 50 000 kronor för internationella resor. Ansökningstiden är 15 augusti till och med 15 oktober och resorna som man ansöker om stipendium för ska göras året efter.

I ansökan skriver du bland annat:

  • Vad stipendiet ska användas till
  • När resan ska äga rum - alltid under nästkommande år
  • Vilka kunskaper som resan förväntas ge
  • Hur den nyvunna kunskapen och erfarenheten skulle kunna gynna den svenska skolan

Stipendiet kan sökas av flera personer, men en person ska stå som ansvarig för ansökan och den personen är även ansvarig för rapporteringen. Stipendiekommittén beviljar inte fler än en ansökan till samma ort eller från samma skola.

Observera att doktorander, studerande eller lärare som är verksamma på högskola eller universitet inte tilldelas stipendium. 

Läs gärna igenom FAQ nedan innan ansökan skickas in. Ansökan görs via länken nedan.
Om du har frågor så når du oss bäst via mejl.


Stipendiekommitté:

Åsa Fahlén, ämneslärare, tidigare förbundsordförande i Sveriges Lärare
Ola Helenius, professor i matematikdidaktik vid Göteborgs Universitet
Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet
Ann S. Pihlgren, fil.dr., lärarutbildare, förskole- och skolutvecklare
Barbro Westlund, lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet och läromedelsförfattare

Att tillsammans med kollegor få möjligheten att ge sig ut i världen med en så tydlig fortbildnings- och ämnesfördjupningsdimension – är helt enkelt fantastiskt. Per Grumert, gymnasielärare i sociologi, Lund, som under våren 2024 besökte en sociologikonferens i New Orleans, USA