Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Lektionstips – inför internationella kvinnodagen 8 mars

Den 8 mars firas internationella kvinnodagen runt om i världen. Dagen uppmärksammades första gången av FN 1975. Två år senare antog FN en resolution som rekommenderade ett allmänt firande av kvinnodagen.

– Internationella kvinnodagen är en dag att reflektera över framsteg, att kräva förändring och att fira framstående men vanliga kvinnor som spelat en ovanlig och extraordinär roll i historien, skriver FN på sin hemsida.

Vi guidar dig till avsnitt i våra läromedel som du kan använda i undervisningen i samband med uppmärksammandet av internationella kvinnodagen.

Är du inte Digiläranvändare än?

Skapa ett testkonto och få kostnadsfri tillgång till Digilär i 30 dagar. När du har skapat ditt konto kommer du åt allt innehåll nedan. 

Årskurs 4-6

  • Historia
    Läs om Sverige på 1800-talet och kvinnors kamp för rösträtt och rätten att bli myndiga i kapitlet På väg mot ett rättvisare Sverige.

  • Samhällskunskap
    Kapitlet Så var det förr tar er tillbaka 100 år i tiden. Avsnittet tar upp flera exempel på förändringar som lett till större rättvisa mellan män och kvinnor.

Årskurs 7-9

  • Samhällskunskap
    I arbetsområdet Information och kommunikation finns ett spännande kapitel om Kvinnor och män i media.
  • Historia
    Läs ett avsnitt ur Sveriges historia som handlar att arbetsmarknaden förändras, där du bland annat läser om hur arbetsmarknaden såg ut för kvinnorna i mitten av 1800-talet?
  • Religionskunskap
    Åtta intressanta avsnitt i kapitlet Är Gud en kvinna? Läs om kvinnliga gudar, jämställdhet, religiösa kvinnliga förebilder m.m.
  • SO-biblioteket (för årskurs 6-9)
    I temat från oktober 2017 kan du läsa om metoo-upproret. Du kan även läsa om Suffragetterna – de engelska kvinnornas kamp för kvinnlig rösträtt.

Gymnasiet

  • Svenska 1
    I kapitlet Tjej och rebell kan du läsa om unga kvinnors uppror, feminismens historia, viktiga årtal i kvinnohistorien, boktips m.m.
  • Samhällskunskap 1b, 100 p
    Läs om feminism och kampen för kvinnlig rösträtt i ett kapitel inom arbetsområdet Ideologierna.
  • Engelska 6
    Kapitlet Inspirational people bjuder på inspirerande textavsnitt om framstående kvinnor som Oprah Winfrey, Malala och Rosa Parks.

Forskningstorget

På Forskningstorget lyfter vi upp aktuell och intressant naturvetenskaplig och teknisk forskning.

  • I kapitlet Nobelpris till laseruppfinningar och revolution i evolution hittar du avsnittet Nobelpris och kvinnor.

Besök Forskningstorget i biblioteket för Digilär Biologi, Fysik, Kemi eller Teknik på högstadiet samt Digilär Fysik eller Naturkunskap för gymnasiet, för att ta del av kapitlet.