Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
H

H

H är en roman om minnet. Om förälskelse och en dörr som står öppen. Vågar jag?
H är hjärnforskare med hippocampus, den del av hjärnan som organiserar våra minnen, som specialområde. Vetenskapen har gått snabbt framåt och H befinner sig mitt uppe i denna våg, med en prestigetjänst som professor och en rad hängivna studenter. Deras mål är att förstå minnets funktion och dess betydelse för hur vi fattar beslut. Men H är också uppe på en annan våg. Han håller på att bli förälskad i D – som egentligen inte verkar vara hans typ. H utspelar sig under ett dygn i H:s liv när frågorna om vem han är och vad han vill med sitt liv ställs på sin spets.
H berättar själv sin historia, men inte på något konventionellt sätt …


Åsa Nilsonne har skrivit en djupt originell och underhållande roman som väcker frågor om det mest grundläggande. Vad är ett ”jag” och var sitter det?


Åsa Nilsonne (född 1949) är senior professor i medicinsk psykiatri och författare till en rad uppmärksammade fackböcker och romaner, senast En passande död.

”Den mest underhållande bok jag läst om hjärnan. Upplägget är absurt och fullständigt genialiskt … Djupt livsfilosofiskt och med humor leder oss psykiatrikern och författaren Åsa Nilsonne på en unik resa i människans inre, tankar och känslor. Tänk om all populärvetenskap kunde paketeras i sådan här begåvad romanform!”
– Tara
”Det här är en av de märkligare kärlekshistorier jag tagit del av. Vad är det vi minns, vad är det vi känner? Kan vi lita på våra minnen? Läs och begrunda. Och läs gärna en gång till. Språket griper och nya tankar dyker ständigt upp.”
– Nerikes Allehanda
”Både lärorikt och roligt … ett intressant perspektiv som tål bra att tillämpas på en människa på väg in i förälskelse.”
– Sydsvenskan
”Trots att romanen är späckad med fakta om vad hjärnan gör för att en förälskelse ska uppstå och hur vi reagerar på detta mirakel, är det rolig läsning och spännande … Med metaforer valda med omsorg, humor och genial pedagogisk klokhet förklaras krångliga detaljer … Läs – och njut – det är H som i Huvudsaken!”
– Ölandsbladet

”Originellt och spirituellt angriper Nilsonne sitt ämne. De intresseväckande frågor hon ställer och den skarpsynta diskussion hon för gör boken mycket läsvärd”
– BTJ
”Uppfriskande kärleksroman … Åsa Nilsonne, psykiatriker och författare, tar oss med på en underhållande resa in i hjärnan.”
– Norrbottens-Kuriren
H känns lite som en barnbok för vuxna, men jag menar det positivt. Hjärnan är ett riktigt charmtroll.”
– M-Magasin
”När Åsa Nilsonne i sin nya roman vill skildra det svårfångade jaget gör hon det genom en berättelse om kärlek. Ett väl valt motiv, eftersom det är i förälskelsen vi oftast förlorar oss – eller blir mer oss själva”
– Kyrkans Tidning


 

Visa mer

Tänk om all populärvetenskap kunde paketeras i sådan här begåvad romanform!

Tara

Titel: H Utgiven: Januari 2015 Författare: Åsa Nilsonne

Inbunden

ISBN:

9789127141414

E-bok

ISBN:

9789127141421

Tipsa/dela:

Andra populära titlar inom Svensk skönlitteratur