På spaning efter språkets ursprung

Hur blev människan med språk? Var, när och varför bör­jade vi tala? Det är en av historiens stora gåtor. Med entusiasm och sakkunskap lotsar Sverker Johansson läsaren genom en djungel av ledtrådar och teorier. 


Tryckta utgåvor

På spaning efter språkets ursprung På spaning efter språkets ursprung
På spaning efter språkets ursprung
Utgivningsdatum 2019-05-18
ISBN 9789127148659
Inbunden
Recensionsdatum 2019-06-04

Digitala utgåvor

På spaning efter språkets ursprung På spaning efter språkets ursprung
På spaning efter språkets ursprung
Utgivningsdatum 2019-05-18
ISBN 9789127148666
E-bok

"Kan det faktum att människan har för korta armar för att - som schimpansen - förlösa sig själv ha med språkets framväxt att göra? Den typen av frågor ställs i en ypperlig populärvetenskaplig översikt över språkets ursprung." 
SvD

Hur blev människan med språk? Var, när och varför bör­jade vi tala? Det är en av historiens stora gåtor. Än är vi långt ifrån en lösning, men med hjälp av så olika vetenska­per som arkeologi, neurologi, lingvistik och biologi kan vi numera dra några slutsatser, avfärda vissa äldre hypoteser och uppställa nya frågor.

Med entusiasm och sakkunskap lotsar Sverker Johansson läsaren genom en djungel av ledtrådar och teorier. Sök­andet efter språkets ursprung börjar många miljoner år tillbaka i tiden, då dagens apor och människor gick skilda evolutionära vägar. Det slutar vid den punkt dit det går att härleda förlagorna till de språk som talas i dag, det vill säga för omkring fem tusen år sedan. Däremellan får vi stifta bekantskap med Homo erectus och neandertalare, med Darwin och Chomsky, med delfiner och näktergalar, med syntax och interjektioner.

Men hela tiden tycks spåren leda tillbaka till den omväl­vande period för omkring en och en halv miljon år sedan, då våra förfäder i Afrika ställdes inför nya situationer och alltmer började skilja sig från övriga djur – och där språket av allt att döma tycks ha spelat en nyckelroll.

”Sverker Johansson berättar med entusiasm och vilja att folkbilda. Förtjusningen smittar - och som "övergripande bild av forskningsläget" gör sig boken bra som grundkurs i språkhistoria. Många trådar leder bakåt till det historiska ögonblick då vi började snacka.”
Språktidningen

"En fascinerande och intressant översikt kring människans språk."
Smålandsposten

"Detta är vetenskap och populärvetenskap av bästa märke, och det
finns ingen bok på svenska som kommer i närheten vad det gäller bredd och djup." 
BTJ

Pressbilder

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
På spaning efter språkets ursprung av Sverker Johansson
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Jonas Tetzlaff
Sverker Johansson Foto: Jonas Tetzlaff

Presskontakt

Linn Bäckström
Pressansvarig sakprosa