Den svåra konsten att se sig själv

Vem är jag? Frågan har intresserat människor i alla tider – och alltid varit omöjlig att besvara. Förr var det våra inre egenskaper eller vår position i samhället som bestämde vilka vi var. I dag fokuserar vi mer på det yttre – och med hjälp av sociala medier kan vi själva bestämma vilka vi vill vara, ungefär som vi väljer karaktär i ett rollspel. Vad gör det med vår uppfattning om oss själva?


Tryckta utgåvor

Den svåra konsten att se sig själv Den svåra konsten att se sig själv
Den svåra konsten att se sig själv
Utgivningsdatum 2017-01-14
200 Sidor
ISBN 9789127818330
Inbunden

Digitala utgåvor

Den svåra konsten att se sig själv Den svåra konsten att se sig själv
Den svåra konsten att se sig själv
Utgivningsdatum 2017-01-14
ISBN 9789127818385
E-bok

Vem är jag? Frågan har intresserat människor i alla tider – och alltid varit omöjlig att besvara. Förr var det våra inre egenskaper eller vår position i samhället som bestämde vilka vi var. I dag fokuserar vi mer på det yttre – och med hjälp av sociala medier kan vi själva bestämma vilka vi vill vara, ungefär som vi väljer karaktär i ett rollspel. Vad gör det med vår uppfattning om oss själva? Och går det att få syn på sitt jag?

I den här boken beskriver professor Peter Gärdenfors olika sätt att se på jaget: psykologiskt, filosofiskt och sociologiskt. Den vänder sig till alla som är intresserade av jaget och vem som har makt över det.

Sagt om boken:
"Gärdenfors leder läsaren genom resonemangen med lätt hand, hoppar ledigt mellan filosofi, neurovetenskap, socialpsykologi och evolutionslära, och strösslar generöst med citat av författare och historiska tänkare."
Svenska Dagbladet

Som introduktion till den här typen av frågeställningar, och som ren allmänbildning, är den mycket trevlig läsning.
Marit Furn i Svenska Dagbladet