Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Hallå där Diamant Salihu, som tilldelats Natur & Kulturs debattbokspris för sin bok "Tills alla dör" (Mondial). Prissumman är på 250.000 kronor och priset delas ut under Almedalsveckan i Visby.

Vad betyder det här priset för dig?
 –  Natur & Kulturs debattbokspris betyder förstås jättemycket! Det är framförallt hedrande att man vill prisa författare, så att de, som i mitt fall,  kan göra mer fördjupande journalistisk. Det är precis det jag tänker göra med de här prispengarna, jag håller på med en ny bok och det här ger mig möjlighet att avsätta den tid som behövs för att göra grundlig research, att till och med resa till andra länder för att prata med de personer som jag är intresserad av att träffa. Så tack för det!

Vad ska nästa bok handla om?
 –  Nästa bok kommer att utgå från en del av personerna som är med i min första bok, det är fortfarande Rinkebykonflikten, men jag kommer att ta ett kliv upp och titta på dem som står högre upp i den kriminella näringskedjan, som är anstiftare till en del av de absolut grövsta brotten, som mord.

Vad tar du med dig från samtalet om din bok på Almedalsbiblioteket?
 –  Det jag tar med mig från kvällens samtal är att det här är en extremt viktig fråga och att många är engagerade och vill få slut på det här våldet. Många av oss som är här ikväll är ju långt ifrån att drabbas, men jag tror att det är viktigt att fler har vaknat och ser att det här är ett stort samhällsproblem och att vi inte kan ha det så här. De yttersta konsekvenserna som jag ser det är att en ny generation barn växer upp i områden där våldet har blivit vardag – och så kan vi inte ha det!