Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Laurie Halse Anderson

Laurie Halse Anderson tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award 2023 för sitt författarskap. Hon har skrivit ett tjugotal böcker, och kommit att betraktas som en av USA:s främsta författare av ungdomsböcker. 

Laurie Halse Anderson skildrar i sina böcker bland annat sexuella övergrepp, missbruk, trauman, och överlevnad. Längtan efter kärlek och tillhörighet är återkommande teman. I ”Säg något” får vi följa efterverkningarna av en våldtäkt och den tystnadskultur som råder. Handlingen i den uppmärksammade ”Wintergirls” från 2009 rör sig kring två flickors livshotande ätstörningar. Laurie Halse Anderson har i intervjuer berättat om hur hon ser berättelser som viktiga för att ge barn medkänsla och styrka att klara av svåra saker, såväl som att förbereda dem för världen. Laurie Halse Anderson har även skrivit för yngre barn, däribland bilderböcker. Vid sidan av sitt skrivande har hon ett starkt engagemang i frågor som rör sexuellt våld, mångfald och censur av böcker.

Hon är bosatt i Philadelphia. 

ALMA-juryns motivering:
"I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste."

Följ Laurie Halse Anderson

Titlar av Laurie Halse Anderson

Pressbilder

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Säg något av Laurie Halse Anderson
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Laurie Halse Anderson. Foto: Randy Fontanilla
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Laurie Halse Anderson (c) Susanne Kronholm

Presskontakt

Bonnie Halling Lindholm
Marknads- och kommunikationsansvarig barn- och ungdomslitteratur