Stäng

Glömt lösenord?

Skicka
Livet

Livet

"Tack Åsa Moberg, för att du tog kampen … Jag fylls av ödmjukhet när jag läser om alla gånger Åsa Moberg var den enda kvinnan i mansdominerade sammanhang."
Ida Therén, Svenska Dagbladet
 
"Åsa Moberg skriver som alltid lätt och levande ... Jag njuter av varje ord."
Ulrika Knutson, Sydsvenskan
 
"Det är en flygande läsning, engagerande och självklar i sin stil. Och det är gripande, utan att någonsin bli sentimentalt. Åsa Moberg dömer inte ... Det är omöjligt att placera in Åsa Moberg i en grupp eller i ett fack. Hon är alldeles för egensinnig och oberoende för att det ska vara möjligt. Och tillgång - nja - det har hon väl haft, men alltid bara genom sitt eget hårda arbete och sin så klara blick."
Anneli Dufva, Sveriges Radio P1
 
"Åsa Mobergs underhållande memoarer bärs fram av lika delar självförtroende och kompromisslöshet … 'Vissa dagar kan jag nuförtiden tycka att jag har fattat hur man gör, hur man ska leva', skriver hon mot slutet av biografin. Så ja tack, Åsa Moberg! Se till att leva länge nog för att kunna skriva den utlovade 'Livet 2'."
Aase Berg, Dagens Nyheter
Våren 1968 är Åsa Moberg tjugo år gammal. Hon bor med den sjutton år äldre dokumentärfilmaren Tor-Ivan Odulf i ett litet hus i Vita bergen utan rinnande vatten. Gymnasiet har hon hoppat av - livet kan inte börja fort nog. Åsa har bestämt sig för att bli textilkonstnärinna.

Över världen drar ett ungdomsuppror fram. När Gunnar Myrdal i Dagens Nyheter skriver att de unga borde gå ut i strid i Vietnam i stället för att demonstrera hemma sätter sig Åsa Moberg vid skrivmaskinen. I mars det året publiceras hennes första artikel på Aftonbladets kultursida. Texten är en uppgörelse med de äldres självgodhet och gör henne omedelbart till en röst för en ny generation.

Alltsedan sin första artikel har Åsa Moberg haft en närvarande och ständigt nyfiken blick på samhället och kulturen. Hon tog strid mot kärnkraften, var sexrådgivare på Vecko-Revyn och översatte Simone de Beauvoirs Det andra könet. I Livet rör hon sig mellan livets ljus och mörker. På sitt eget öppenhjärtiga sätt berättar hon om familjen och barndomen, kärleken och politiken, åren på Aftonbladet, och om 1968.

Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till ett  ertal böcker, bland annat Adams bok (med Adam Inczèdy-Gombos), Kärleken i Julia Anderssons liv och Ett extremt dyrt och livsfarligt sätt att värma vatten - En bok om kärnkraft. Hon är en välkänd debattör i frågor som miljö, psykiatri och sjukvård.
 


"JA! ... en vindlande resa genom Sverige, världen, relationer och årtal. Moberg har en fängslande språklig ton och reflekterar med både värme, humor, sorg och kritiskt öga ... Det som gör Livet intressant är just den lätta rörelsen mellan politisk debatt och personliga erfarenheter, och hur de hela tiden speglas i varandra. Här har betraktandet av is och sjukdomssymptom en lika självklar plats som kärnkraftsmotstånd och jämställdhetsfrågor."
Joanna Fries, Tidningen Vi

Visa mer
Titel: Livet Utgiven: Augusti 2017 Författare: Åsa Moberg

Inbunden

ISBN:

9789127145696

E-bok

ISBN:

9789127145702

Pocket

ISBN:

9789127158887

Tipsa/dela:

Fler böcker av författarna

Andra populära titlar inom Sakprosa