Den första kvinnan

Den första kvinnan är en berättelse om vår politiskt explosiva tid. 


Tryckta utgåvor

Den första kvinnan Den första kvinnan
Den första kvinnan Nyhet
Utgivningsdatum 2019-03-18
ISBN 9789127161542
Inbunden

Digitala utgåvor

Den första kvinnan Den första kvinnan
Den första kvinnan Nyhet
Utgivningsdatum 2019-03-18
ISBN 9789127161559
E-bok
Den första kvinnan Den första kvinnan
Den första kvinnan Nyhet
Utgivningsdatum 2019-04-06
ISBN 9789127161573
Ljudbok

Om boken

"Ett starkt kvinnoporträtt i en bok om öst mot väst, personligt ansvar och att vägra de enkla lösningarna."
Damernas Värld

"Lotta Lundberg är inte bara en lysande krönikör i Svenska Dagbladet, hon skriver också lysande romaner. [...] Lundberg skriver levande om livet som ung kvinna på mässen, om livet som korre, om storslagna champagnefester, politik, maktspel och erotik. Hon avlyssnar samtiden med absolut gehör och målar upp en framtid där EU fallit samman och Sverige, Danmark och Norge bildat unionen Scandland." 
Femina

Sara Lander är utvald.         

Försvarets tolkutbildning har äntligen öppnats för kvinnor och Sara är en av två, i en klass full av manliga meniga. Kalla kriget är över, men de unga löftena sitter fortfarande under vindskydd i skogen och böjer ryska verb. Landet i öster är alltjämt en opålitlig granne.

Två decennier senare är Sara korrespondent i Berlin, kontroversiell men alltid läsvärd. Putin bedriver imperiets expansiva politik, Krim är under ryskt styre, trollfabri­kerna pumpar ut desinformation och kampen om san­ningen finns överallt där nyheter förmedlas.

Sara skriver allt spetsigare om Sverige, på ett sätt som väcker ryssarnas intresse. I den nya tiden är allt i föränd­ring och lojaliteter kan skifta över en natt. Så kommer ögonblicket då uppvaktningen blir konkret. Skulle hon vilja rapportera för den regimtrogna kanalen som går emot västerlandets konsensus om vem som är ond och vem som är god?

I Sara Lander har Lotta Lundberg skapat ett inträng­ande porträtt av en kvinna som avskydde förenklingar, men också drogs till äran och berömmelsen. För att förstå historiens gång, och sin egen roll i den, krävs självrannsa­kan och mod. Men hur tar man ansvar för det man gjort?

”Det är bara att kapitulera. Villkorslöst ... en våghalsig djupdykning ner i det mänskliga psykets grumligaste vat­ten.”
Borås Tidning om Timme noll

Pressbilder

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Den första kvinnan av Lotta Lundberg
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Nancy Jesse
Lotta Lundberg. Foto: Nancy Jesse. Den första kvinnan.
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Gunter Glüecklich
Lotta Lundberg. Foto: Gunter Glüecklich. Den första kvinnan.