Den första kvinnan

Den första kvinnan är en berättelse om vår politiskt explosiva tid. 

Tryckta utgåvor

Den första kvinnan Kommande
Inbunden 2019-03-23. ISBN 9789127161542
Köp direkt via din återförsäljare

Digitala utgåvor

Den första kvinnan Kommande
E-bok 2019-03-23. ISBN 9789127161559
Köp direkt via din återförsäljare
Den första kvinnan Kommande
Ljudbok 2019-04-06. ISBN 9789127161573
Köp direkt via din återförsäljare

Om boken

Sara Lander är utvald.         

Försvarets tolkutbildning har äntligen öppnats för kvinnor och Sara är en av två, i en klass full av manliga meniga. Kalla kriget är över, men de unga löftena sitter fortfarande under vindskydd i skogen och böjer ryska verb. Landet i öster är alltjämt en opålitlig granne.

Två decennier senare är Sara korrespondent i Berlin, kontroversiell men alltid läsvärd. Putin bedriver imperiets expansiva politik, Krim är under ryskt styre, trollfabri­kerna pumpar ut desinformation och kampen om san­ningen finns överallt där nyheter förmedlas.

Sara skriver allt spetsigare om Sverige, på ett sätt som väcker ryssarnas intresse. I den nya tiden är allt i föränd­ring och lojaliteter kan skifta över en natt. Så kommer ögonblicket då uppvaktningen blir konkret. Skulle hon vilja rapportera för den regimtrogna kanalen som går emot västerlandets konsensus om vem som är ond och vem som är god?

I Sara Lander har Lotta Lundberg skapat ett inträng­ande porträtt av en kvinna som avskydde förenklingar, men också drogs till äran och berömmelsen. För att förstå historiens gång, och sin egen roll i den, krävs självrannsa­kan och mod. Men hur tar man ansvar för det man gjort?

”Det är bara att kapitulera. Villkorslöst ... en våghalsig djupdykning ner i det mänskliga psykets grumligaste vat­ten.”
Borås Tidning om Timme noll