Så jävla trött

Om kvinnors känslomässiga arbete – och vägen till förändring

Av Gemma Hartley. Översatt av Hillevi Jonsson

2017, skrev den amerikanska journalisten Gemma Hartley en artikel med rubriken ”Women aren’t nags – we’re just fed up” i Harper’s Bazaar. Artikeln fick över en miljon delningar och Hartley bestämde sig för att gå vidare med ämnet och på djupet ringa in fenomenet känslomässigt arbete. Resultatet blev debattboken Så jävla trött.


Tryckta utgåvor

Så jävla trött Så jävla trött
Så jävla trött Kommande
Utgivningsdatum 2019-08-17
300 Sidor
ISBN 9789127162211
Inbunden
Recensionsdatum 2019-09-17

Digitala utgåvor

Så jävla trött Så jävla trött
Så jävla trött Kommande
Utgivningsdatum 2019-08-17
ISBN 9789127162228
E-bok

En banbrytande djupdykning i feminismens mest aktuella ämne.

Efter att den amerikanska journalisten Gemma Hartley skrev en artikel med rubriken ”Women aren’t nags – we’re just fed up” i Harper’s Bazaar 2017, som fick över en miljon delningar, bestämde hon sig för att gå vidare med ämnet och på djupet ringa in fenomenet känslomässigt arbete. Hon märkte nämligen att kvinnor visste precis vad det handlade om medan män inte förstod någonting. 

Jag ska inte städa upp efter honom den här gången, tänker Gemma Hartley när hennes man har låtit en förvaringslåda ligga kvar på golvet i klädkammaren. Ett dygn går, inget händer. Det andra dygnet hämtar Gemma en pall och trycker tillbaka lådan där den hör hemma och när hennes man säger ”du hade bara behövt be mig så hade jag gjort det” kokar det så mycket inom Gemma att hon känner en gränslös ilska.

I Så jävla trött diskuterar hon de arbetsuppgifter som oftast faller på kvinnor och som omgivningen tar för givet: tänka ut presenter till svärföräldrarna, ha koll på allt som händer i barnens skola, veta när det är dags att handla mjölk – det vill säga att organisera uppgifterna i hemmet och göra det känslomässiga jobbet. Trots att det är en sådan självklar del av hur våra relationer upprätthålls – i hemmet, på arbetsplatsen, i samhället i stort – är känslomässigt arbete ett relativt outforskat område.

Gemma Hartley sätter ord på denna tunga börda och kallar det feminismens nya frontlinje.

 

Pressbilder

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Så jävla trött av Gemma Hartley
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
Erin Edge
Gemma Hartley Foto: Erin Edge

Presskontakt

Linn Bäckström
Pressansvarig sakprosa