Fundamentalisterna

Najjuma hör skottsalvorna runt sig, men hon ser inte var de träffar. Hon ligger intill bardisken där hon brukar stå och servera öl. Mansröster skriker, de springer fram och tillbaka i Najjumas och Miriams bar. I Fundamentalisterna får vi följa de som drabbas av homofobin i Uganda, men också predikanter och aktivis­ter på vardera sida om lagen.

Tryckta utgåvor

Fundamentalisterna Fundamentalisterna
Fundamentalisterna Kommande
Utgiven: 2019-04-27
ISBN 9789127154636
Inbunden

Digitala utgåvor

Fundamentalisterna Fundamentalisterna
Fundamentalisterna Kommande
Utgiven: 2019-04-27
ISBN 9789127154643
E-bok

Najjuma hör skottsalvorna runt sig, men hon ser inte var de träffar. Hon ligger intill den stora bardisken där hon brukar stå och servera öl. Mansröster skriker, de springer fram och tillbaka i Najjumas och Miriams bar. Plötsligt vrålar någon: ”Var är Miriam? Hon ska dö.”

”Kill the gays bill” väckte debatt över stora delar av världen när parlamentet i Uganda skulle rösta fram en lag om dödsstraff för homosexualitet. Då hade en nyväckt kristen rörelse, sponsrad av starka amerikanska intressen, drivit en kampanj mot homosexuella sedan aidskrisen på 1980-talet. De utmålades som fiender till kärnfamiljen, kristendomen och hela samhället.

I Fundamentalisterna får vi följa de som drabbas av den nya vågen av homofobi, men också predikanter och aktivis­ter på vardera sida om lagen. Journalisten Annika Hamrud följer pengarna: vilka tjänar på att sprida konspirationsteorier och att välja ut en grupp att demonisera? Hon hittar även svenska evangelikala grupper med mycket nära band till dem som sprider det dödliga hatet. Det är inte bara Najjuma och Miriam som blir måltavlor, hbtq-personer i Uganda lever ständigt med risken att trakasseras, miss­handlas, fängslas och mördas.

Efter femtio år av framgångsrik kamp sker nu en utveck­ling åt motsatt håll: religiösa konservativa som kriminali­serar homosexualitet.

  

Pressbilder

Ladda ner Hämtningen har börjat ...
© Foto
David Lagerlöf
Annika Hamrud Foto: David Lagerlöf
Ladda ner Hämtningen har börjat ...
Fundamentalisterna av Annika Hamrud