Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Gunilla Wolde

Gunilla Wolde (1939-2015) var författare, tecknare och illustratör. Hon är framförallt förknippad med de populära böckerna om Totte och Emma som gavs ut för första gången i början av 1970-talet.
Förlagan till Totte hittade hon på nära håll, efter att samma bråk kring påklädningen uppstod varje morgon när hon skulle gå med sin son Per till dagis. Efter succén med Totte skapade Gunilla ännu en figur, nämligen Emma, där hon hämtade mycket från sig själv, sina egna karaktärsdrag och sin egen barndom.
- Det är mycket humor i böckerna. Det är därför de har gått så bra. Humor har räddat mig för det mesta i livet, sade Gunilla Wolde i en TT-intervju häromåret.

De vardagsnära berättelserna om Totte och Emma är idag klassiker som läses och älskas av nya generationer. Böckerna har också översatts till 14 olika språk.

Gunillas böcker om den busiga ponnyn Twiggy fick också stort genomslag. Totalt skrev hon 10 böcker i serien. Gunilla har sagt att hon aldrig fått så många brev från läsare,  som under de år bokserien om Twiggy var aktuell. Läsarna ville veta mer om hur det gick i det verkliga livet med hästarna Twiggy, Tessen och Emma.

 

Titlar av Gunilla Wolde