Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Frida Nilsson

Frida Nilsson har skrivit ett stort antal böcker för barn och unga och rör sig i sitt skrivande ofta kring teman om tillhörighet och utanförskap – i soprummet på gården som i Jagger, Jagger (2013), eller i storslagna fabeln Lindormars land (2020). Några av hennes mest älskade böcker är äventyret Ishavspirater (2015) och humoristiska adoptionsdramat Apstjärnan (2005). Frida Nilsson debuterade 2004 med Kråkans otroliga liftarsemester, som fick sin uppföljare i Kråkans vilda piratsommar 2021. 
Böckerna Ishavspirater (2015), Jagger, Jagger (2013), Hedvig och Max-Olov (2006) och bokduon Hundägarna och Kattjägarna (2023) har nominerats till Augustpriset. Det tunna svärdet (2017) belönades med Luchs des Jahres, tidningen Die Zeits pris för årets bästa barnbok.

Hundägarna
och Kattjägarna är en luffarsaga i två delar, inspirerad av Harry Martinsons barndomsskildringar.

Frida Nilsson är mångfaldigt prisbelönt både i Sverige och utomlands och har bl.a. tilldelats Expressens Heffaklump, Astrid Lindgren-priset, Nils Holgersson-plaketten och nominerats ett flertal gånger till Nordiska rådets barn-och ungdomslitteraturpris, Augustpriset och Almapriset. Frida Nilsson blev i oktober 2021 den första mottagaren av Svenska Akademiens pris för barn- och ungdomslitteratur.
Hon är medlem i Svenska Akademiens kommitté för barn- och ungdomslitteratur.

Utöver författarskapet har Frida Nilsson arbetat med manus, teater, och som programledare, bland annat för SVT:s vetenskapsprogram Hjärnkontoret. Hon bor på Mörkö söder om Stockholm med familjen och deras bassethundar.

Titlar av Frida Nilsson

Lärarstöd till Frida Nilsson böcker

Till några av Frida Nilssons böcker finns det lärarstöd. Syftet är att inspirera och stötta med lättanvänt material för klassrummet, utifrån aktuell läroplan. Materialet kan laddas ner, skrivas ut och får spridas fritt.

Lärarstöd till Frida Nilsson böcker

Till några av Frida Nilssons böcker finns det lärarstöd. Syftet är att inspirera och stötta med lättanvänt material för klassrummet, utifrån aktuell läroplan. Materialet kan laddas ner, skrivas ut och får spridas fritt.Ishavspirater

Lärarhandledning (pdf)
Karta över Ishavet (pdf)

Lindormars land

Lärarhandledning (pdf)