Josefine Adolfsson

Josefine Adolfsson är författare och dokumentärmakare. Hon bokdebuterade med ""Kårnulf was here"" (2004) och står bakom idé och manus till ""Apflickorna"" (2011) som vann en Guldbagge för bästa film och bästa manus.

Tillsammans med Fia-Stina Sandlund har hon skrivit ""She's Wild Again Tonight - en operation i Strindbergs 'Fröken Julie'"" (2016), en bok uppbyggd av förord och manus, som går i dialog med Strindbergs frågeställningar om kultur, könsroller, biologi, myt och klass. Manuset ligger till grund för filmen med samma namn, som hade premiär 2015. 

She's Wild Again Tonight

1888 skickar August Strindberg manus till sitt nyskrivna sorgespel "Fröken Julie" till Karl Otto Bonnier. Förlaget refuserar med orden: ”alltför riskabelt, alltför naturalistiskt”. Idag är Fröken Julie ett av världens mest spelade och lästa verk, inte minst på grund av Strindbergs manifestartade förord. 
2015 gör Josefine Adolfsson och Fia-Stina Sandlund en operation i "Fröken Julie" och går i dialog med Strindbergs frågeställningar om kultur, könsroller, biologi, myt och klass. 

Läs mer