Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Så funkar världen! Lär dig tänka som Hans Rosling

I tider av fake news och faktaresistens är Factfulness en viktig bok om hur vi kan skaffa oss ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världen.

Factfulness visar den hyllade professorn Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till några av våra vanligaste missförstånd. Med utgångspunkt i tio konkreta misstag som våra hjärnor gör – till exempel vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroande förhållningssätt till nyheter och vår tro att saker hela tiden blir värre – visar de hur vi kan bryta våra tankemönster och bli mer faktaorienterade.

Hur står det till med dina egna föreställningar om världen? Har du koll på åt vilket håll utvecklingen är på väg? Gör Gapminders test och se om du kan slå världens Nobelpristagare i omvärldskunskap! Testet gör du enkelt här

Boken är inget läromedel i sig, men erbjuder ovärderlig kunskap som går att använda genom hela livet och passar bra för de lite äldre eleverna. 

Factfulness

Denna bok är min sista strid i min livslånga kamp mot den förödande globala okunskapen. Den är mitt sista försök att förändra människors sätt att tänka.

Hans Rosling

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Studenter, Nobelpristagare och ledande politiker - alla blir besegrade i ­omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

Läs mer