Stäng

Glömt lösenord?

Skicka

Natur & Kulturs författare i Almedalen

Välkommen till våra evenemang i Visby!

Natur & Kulturs författare i Almedalen

Sociala medier: @naturochkultur

Debatt och utdelning av årets Johan Hansson-pris till Maggie Strömberg

Onsdag 6 juli kl 13.30-14.30, Krukmakarens hus, Mellangatan 21

Hur mycket kostar ett kontor i Rosenbad?

Stiftelsen Natur & Kultur bjuder in till debatt om Miljöpartiets och andra partiers möjlighet att påverka regeringens politik. I vilken utsträckning är ideologiska eftergifter acceptabla för att
sitta kvar vid makten? När leder pragmatism och kompromisser till splittring och tappat väljarstöd?

Medverkande: Maggie Strömberg, journalist och författare. Sören Holmberg, professor i statsvetenskap. Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet. Gustaf Arrhenius, vd för
Institutet för Framtidsstudier. Moderator: Karin Olsson, kulturchef på Expressen.

I anslutning till debatten tar Maggie Strömberg emot stiftelsen Natur & Kulturs Johan Hanssonpris för sin bok Vi blev som dom andra - Miljöpartiets väg till makten (Atlas, 2016).
Juryns motivering: "För att den genom att följa Miljöpartiets olika personligheter ger en
fördjupad förståelse av tidsandans nyckfullhet och maktens höga pris, samt visar prov på den
välunderbyggda berättelsens kritiska kraft."

Prissumman på 250 000 kr delas årligen ut till en författare till en svensk fackbok som har bidragit till att fördjupa samhällsdebatten. Johan Hansson-priset är uppkallat efter stiftelsen Natur & Kulturs grundare. Mottagaren utses av en oberoende jury.

Författarkvällar på Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5 

 

Måndag 4 juli kl 20.00–21.00
Migrationens pris
Många flyr från förföljelser och bomber. Akademiker, analfabeter, unga och gamla har brutit upp och startat om från noll i ett nytt land. Hur är det att komma till Sverige som flykting? Efter den första lättnaden över att ha överlevt – måste en invandrare känna tacksamhet?

Medverkande: Negra Efendić, författare till den självbiografiska boken  Jag var precis som du och reporter på Svenska Dagbladet. Samtalsledare: Björn Linnell, senior advisor på Natur & Kultur.
Läs mer om evenemanget


Tisdag 5 juli kl 20.00–21.00
Hur kan man arbeta antirasistiskt och feministiskt 2016?

”Jag dras inte till mörkhyade. Eller alltså, jag föredrar snälla, smarta tjejer.” På Instagramkontot @SvartKvinna vittnar unga, svarta kvinnor om hur det är att ständigt möta fördomar, välmenande men klumpiga komplimanger och rena trakasserier. Är vi redo att prata om rasismen i Sverige?

Medverkande: Fanna Ndow Norrby, frilansskribent och aktivist som startade kontot @svartkvinna, redaktör för boken Svart kvinna. Samtalsledare: Björn Linnell, senior advisor på Natur & Kultur.
Läs mer om evenemanget


Torsdag 7 juli kl 20.00–21.00
Vilken grupp tillhör du?
Alla är vi upptagna av att dela in oss i grupper. Svensk eller nysvensk? Jude eller grek? Är grupperna verkliga eller blott föreställda? Hur förnuftiga är våra tankar kring jaget, kring vi och dem? Paradoxalt nog tycks strävan efter att identifiera skillnader vara det som förenar oss människor.

Medverkande: Lena Andersson, skribent och författare, aktuell med Förnuft och högmod 2 och Allvarligt talat. Samtalsledare: Björn Linnell, senior advisor på Natur & Kultur.
Läs mer om evenemanget


Fredag 8 juli kl 20.00–21.00
Att vara trans i en tvåkönsvärld
Transpersoner har blivit mer synliga i samhället under de senaste åren, men fortfarande är okunskapen om trans stor och fördomarna många. Var tredje person som identifierar sig som trans har det senaste året övervägt att ta sitt liv. Hur kan vi bemöta transpersoner på ett bra sätt?

Medverkande: Moa-Lina Olbers Croall, författare till  I mitt namn – en bok om att vara trans. Samtalsledare: Björn Linnell, senior advisor på Natur & Kultur.
Läs mer om evenemanget


Övriga seminarier

Tisdag 5 juli kl 9.30–10.30 på restaurang Monroe's, Skeppsbron 8
Nyanlända elever – hur kan lärarna räcka till?
Sverige har tagit emot många nyanlända barn och ungdomar – cirka 70 000 under 2015 – som har börjat eller ska börja i skolan. Samtidigt står vi inför en stor lärarbrist. Hur kan lärare ges goda förutsättningar att undervisa nyanlända utifrån deras behov? Och hur ska lärarbristen mötas?

Medverkande: Nihad Bunar, professor i barn- och ungdomsvetenskap, Stockholms universitet och redaktör för Nyanlända och lärande – mottagande och inkludering; Lena Hallengren (S), ordförande, Utbildningsutskottet; Camilla Waltersson Grönvall (M), ledamot, Utbildningsutskottet; Helén Ängmo, generaldirektör, Skolinspektionen; Ebba Östlin, utredare och kommunalråd, Botkyrka och Åsa Fahlén, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund. Moderator: Anna Maria Höglund, UR.
Läs mer
I samarbete med Lärarnas Riksförbund och UR

Onsdag 6 juli kl 10.30–11.30 på Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal E30
Hur kan vi förebygga och stoppa nätmobbning?
Nätmobbning kan pågå dygnet runt och det som läggs ut kan nå oerhört många. Cirka en av tio elever är drabbade. Hur ska vuxenvärlden förebygga, upptäcka och stoppa mobbning i sociala medier och spel? Vad bör föräldrar göra? Och hur kan skolan utreda och åtgärda kränkningar på nätet?

Medverkande: Sofia Berne, leg psykolog, universitetslektor vid Göteborgs universitet, forskare om nätmobbning samt medförfattare till Nätmobbning – en handbok för skolan och Anna Sandell, leg psykolog och ordförande för Psykologer i förskola och skola (PSIFOS).
Läs mer
I samarbete med Psykologförbundet

Torsdag 7 juli 12.00–12.45 i Läkartidningens tält på Strandvägen, H508
Hjärnforskning, alkoholberoende och begär efter kärlek
Modern hjärnforskning har gjort det möjligt att bättre förstå alkohol- och drogproblem och bakomliggande känslor. Hur kan de framstegen tas tillvara för att ge empatisk, verksam beroendebehandling? Hur kan vi komma ifrån moraliserande attityder och vårdideologiska strider?

Medverkande: Markus Heilig, professor i psykiatri, chef för Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN) vid Linköpings universitet och författare till Alkohol, droger och hjärnan samt Heidi Stensmyren, förbundsordförande, Sveriges läkarförbund.
Läs mer
I samarbete med Sveriges läkarförbund

Tipsa/dela:
Stäng

Tipsa en vän

Skicka
Fler nyheter