Ciderrevolution!

Av

I Sverige står vi varje höst med ett överflöd av frukt i villaträdgårdar och gamla fruktlundar. ”Vilket slöseri”, tänkte vi och startade vår ciderrevolution. Med enkel utrustning och ett öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.

Om boken

I Sverige står vi varje höst med ett överflöd av frukt i villaträdgårdar och gamla fruktlundar. ”Vilket slöseri”, tänkte vi och startade vår ciderrevolution. Med enkel utrustning och ett öppet sinne kan vem som helst tillverka god och spännande cider jäst från våra äpplen, päron, plommon och bär.

Vår revolution grundar sig i inställningen att vår frukt är värd att hylla. För oss är inget förbjudet, ciderns traditionella avgränsningar mot öl och vin är egentligen bara nonsens. Med lite kreativitet, lyhördhet inför naturen och en dos kunskap om naturliga jäsningsprocesser går det att skapa cider med ärliga smaker och härlig komplexitet. Genom att dra lärdomar från ölbryggare och vinmakare vill vi i denna bok visa dig hur du kan jäsa små och medelstora batcher cider som verkligen gör våra svenska frukter rättvisa.

Karl Sjöström & Mikael Nypelius producerar under devisen ”Cider till folket!” modern svensk cider i företaget Fruktstereo. Båda har en bakgrund som restaurangsommelierer och en förkärlek till den spirande naturvinsscenen.