Azur

Mat från Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika

Medelhavsmat är inte bara en enda matkultur. Varje region längs Medelhavets kust har en egen identitet utifrån klimat, geografi, flora och fauna. Samtidigt har de olika folkens seder och bruk korsbefruktat varandra genom århundradena. I Azur - Mat från Medelhavet, Mellanöstern och Nordafrika gör kocken Joel Åhlin en personlig smakresa för att upptäcka både de lokala specialiteterna och de gemensamma nämnare som knyter i ihop Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika. 

Tryckta utgåvor

Azur
Inbunden 160 sidor. 2017-04-08. ISBN 9789127146891
Köp direkt via din återförsäljare

Om boken

Medelhavsmat är inte bara en enda matkultur. Varje region längs Medelhavets kust har en egen identitet utifrån klimat, geografi, flora och fauna. Samtidigt har de olika folkens seder och bruk korsbefruktat varandra genom århundradena. I Azur - Mat från Medelhavet, Mellanöstern och Nordafrika gör kocken Joel Åhlin en personlig smakresa för att upptäcka både de lokala specialiteterna och de gemensamma nämnare som knyter i ihop Sydeuropa, Mellanöstern och Nordafrika. 

Intrycken är många; doften av kryddblandningen raz el Hanout från de brokiga gränderna utanför de hierarkiskt ledda stjärnköken i Marrakech, det kolgrillade lammet i Istanbul som äts med pitabröd doppat i den starka tomatröran ezme, den kryddiga spanska chorizon tillsammans med den grillade bläckfisken i katalanska hamnstaden Cadaques.

Joel Åhlin söker efter den röda tråden i matkulturerna och hittar en gemensam yrkesstolthet hos mathantverkarna, en naturlig inställning till hur och när man använder sina olika råvaror, och inte minst välsmakande och tydliga smaker.

Bokens 60-tal recept tar oss med på en resa med början i Frankrike och Spanien, fortsätter österut bortmot Grekland och Turkiet och hela vägen runt till Marocko. Släktskapen är många, som de franska kikärtspannkakorna socca och de italienska motsvarigheterna farinata, eller tzatiskin och dess turkiska namne caick. Tolkningar är personliga, men med ambitionen att få smakerna att förflytta oss från en plats till en annan.

– Jag gillar när maten är så autentisk som möjligt och när smaken är så nära minnet av en plats som man kan komma. - Joel Åhlin

Joel Åhlin började intressera sig för mat redan som barn, utbildade sig till kock och har nu arbetat inom yrket i 16 år. 2016 öppnade han hyllade Agrikultur i Stockholm tillsammans med kockkollegan Filip Fastén. Tidigare har Joel bland annat varit kökschef på Linje 10 och kock på Le Rouge. Azur är Joels debut som kokboksförfattare.