Amerikanska pajer

Den amerikanska pajen, med djup botten, tjock fyllning och frasigt mördegslock – antingen heltäckande eller i vackert vävda mönster – är en omisskännlig dessertikon från film och tv. Klassikerna som äppel- och körsbärspaj har länge varit favoriter, men det finns oändligt många fler varianter och oväntade smakkombinationer.

Tryckta utgåvor

Amerikanska pajer
Inbunden 224 sidor. 2016-04-20. ISBN 9789127146853
Köp direkt via din återförsäljare

Om boken

Den amerikanska pajen, med djup botten, tjock fyllning och frasigt mördegslock – antingen heltäckande eller i vackert vävda mönster – är en omisskännlig dessertikon från film och tv. Klassikerna som äppel- och körsbärspaj har länge varit favoriter, men det finns oändligt många fler varianter och oväntade smakkombinationer.

Amerikanska pajer av systrarna Emily och Melissa Elsen, blandas traditionella hantverksmässiga tekniker och recept med det ovanliga, som knäckäpple och salt, tranbär och salvia, eller päron och anis. Boken är indelad efter årstiderna, med pajer till varje säsongs smaker och råvaror. 

Smakrikedomen slutar dock inte med fyllningen – det finns nästan lika många sorters pajdeg som pajer och därför ägnas ett eget kapitel åt konsten att göra deg. Boken visar elva olika varianter, från den mest klassiska mördegen till ”smuldegar”, som görs på allt från pepparkakssmulor till krossade pecannötter och traditionellt används till pajer med custard-fyllning. Och boken skulle inte vara komplett utan steg för steg instruktioner för att få till det perfekta gallret.

Emily & Melissa Elsen driver fiket Four & Twenty Blackbirds i Brooklyn. Där kombinerar de traditionella tekniker med nya smaker för att skapa utsökta, säsongsbetonade pajer som följer årstiderna.