Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Amat Levin får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2023

Amat Levin tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris för sitt gränsöverskridande folkbildningsprojekt Svart historia. Enligt juryns motivering lyfter Levin fram det universella och världsomspännande i den svarta historien. Prissumman är 250 000 kronor och priset delas ut på konferensen Forum för Forskningskommunikation i Stockholm.

Amat Levin är journalist och debuterade som författare 2020 med Slumpens barn. Med Instagramkontot @svarthistoria och i podden med samma namn, breddar han bilden av den afrikanska kontinenten och ländernas historia. Hans bok Svart historia nominerades till Augustpriset i kategorin facklitteratur 2022.

Amat Levin är krönikör i Dagens Nyheter och i Godmorgon Världen i Sveriges Radio.

– Vi är väldigt glada att kunna tilldela Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris till Amat Levin, som vidgar våra vyer och ger oss nya perspektiv på den svarta historien. Priset lyfter fram och stärker personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten, säger Per Almgen, vd på Natur & Kultur. 

Juryns motivering:

Amat Levins gränsöverskridande folkbildningsprojekt Svart historia fångar vår kaotiska, spänningsfyllda samtid. Att den svarta historien saknar geografiska gränser, att den finns mitt ibland oss, blir en angelägen ögonöppnare som Levin tar med sig när hans projekt utvecklas i olika former och format. Amat Levins arbete tränger in i identitetspolitikens kärna genom att lyfta fram det universella och världsomspännande i den svarta historien. Ett originellt arbetssätt, ett angeläget ämne och en tydlig röst, värd Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2023. 

Prisutdelningen och samtal med Amat Levin äger rum under konferensen Forum för Forskningskommunikation tisdagen den 28 november i Stockholm.

Stiftelsen Natur & Kultur stärker röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Våra priser ska lyfta fram och stärka personer som har gjort viktiga insatser inom kulturområdet, betydande inlägg i samhällsdebatten eller främjat spridning av forskning.

Priset kan ges till en forskare, författare eller journalist som under det senaste året populariserat vetenskap inom områdena människa, samhälle, bildning och hälsa.

Juryn består av:

Eva Krutmeijer, juryns ordförande, forskningskommunikatör

Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center

Jonas Olofsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet

Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria vid KTH

Richard Herold, publicistiskt ansvarig förläggare Natur & Kultur

Prissumman är 250 000 kronor och priset delas ut sent i höst i samband med konferensen Forum för Forskningskommunikation, som projektleds av föreningen Vetenskap & Allmänhet i november.

Amat Levin får Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris

Journalisten Amat Levin tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2023 för sitt gränsöverskridande folkbildningsprojekt Svart historia. Här intervjuas han om…
Genom att klicka på spela upp godkänner du riktade kakor från tredjepartsleverantören av medieinnehållet