Pristagare 2018

Åsa Erlandsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2018 för boken ”Det som aldrig fick ske” för sin uthålliga research och med intervjuer som både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet i Trollhättan och av hur myndigheter och media hanterade det.

Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med ”Det som aldrig fick ske” ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.

Åsa Erlandsson är journalist, författare och redaktör för tidningen Svensk Polis. Det var den 22 oktober 2015 som den 21-årige Anton Lundin Pettersson mördade tre personer och skadade en allvarligt med ett långt, skarpslipat svärd på Kronans skola. Polisen var snabbt på plats och sköt Anton Lundin Pettersson, som avled samma dag. Åsa Erlandsson skrev ett reportage om dådet i Svensk Polis som ledde till att Norstedts bad henne att skriva en bok. Hon skrev ”Det som aldrig fick ske” på sin fritid och belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare. I år var hon även nominerad till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden för boken.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. 

Utdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris ägde rum onsdagen den 4 juli i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangeras ett seminarium som handlade om hur vi kan förhindra nya attentat av ensamagerande våldsmän. 

Debatt i Almedalen

Vår tids massmördare formas i isolering och utanförskap. Vad har vi lärt oss och vad kan vi göra för att förhindra nya attentat som de på Kronans skola i Trollhättan, på Utøya och på Drottninggatan?

Enligt forskning är det samma psykologiska processer bakom allt extremistiskt våld där främmande grupper ses som ett hot. Internet öppnar möjligheten till sammanhang och gemenskap för unga män i utanförskap, där fientlighet gentemot främlingsgrupper växer sig stark. Våldsutövare utlovas både gemenskap och martyrskap. Hur kan vi bryta radikaliseringen i tid? Hur kan vi förhindra avhumaniseringen av främlingsgrupperna? Vems är ansvaret?

Medverkande:
Karin Olsson, moderator, kulturchef på Expressen
Åsne Seierstad, journalist och författare till ”En av oss” om Anders Behring Breivik
Åsa Erlandsson
, journalist, författare och mottagare av Natur & Kulturs debattbokspris 2018 för boken ”Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan”
Per Bergman, Stockholmspolisen, hotbedömning av ensamagerande gärningspersoner
Milan Obaidi, forskare vid institutionen för psykologi Uppsala universitet