​"Tillbaka till jobbet" av Åsa Kruse är årets HR-bok

9 maj, 2017

Boken Tillbaka till jobbet – hållbar återgång efter stressrelaterad ohälsa (Natur & Kultur) av psykologen Åsa Kruse har utsetts till årets HR-bok 2016. Enligt juryns motivering bidrar boken bland annat till att avstigmatisera sjukskrivningar, underlätta för medarbetare att komma tillbaka samt stötta chefer att ta ansvar för återgången.

– Jag har märkt att många känner sig vilsna inför sjukskrivningar och återgång till arbetet. Det gäller sjukskrivna, chefer och HR, säger författaren Åsa Kruse. I dag vet vi att man inte ska sjukskriva människor på heltid längre än nödvändigt, eftersom det försvårar att komma tillbaka i arbete. Det vill jag belysa samtidigt som jag ger konkreta verktyg att hantera sjukskrivningsfrågor.

– Vi är väldigt glada att Tillbaka till jobbet har fått det här fina priset, säger Anu Seensalu, förlagschef på Natur & Kultur Akademisk. Med vår utgivning vill vi möta människors strävan att utbilda sig och hjälpa andra. Den här boken hjälper den sjukskrivna och arbetsgivaren att tillsammans ta de steg som behövs för en välplanerad återgång, något som forskning visat kraftigt ökar möjligheterna att komma tillbaka i arbete.

Sveriges HR-Förenings och tidningen Personal & Ledarskaps bokjury utser, sedan 1982, årligen Årets HR-bok. I år fick juryn in 50 böcker som nominerats och publicerats under 2016.

– God arbetsmiljö och hälsa är den viktigaste frågan i en välfungerande verksamhet. Det är oroväckande att vi ser ökade sjukskrivningar, därför är Åsa Kruses bok Tillbaka till jobbet ett viktigt inspel för att vi ska bli bättre på förebyggande arbete och återkomst till arbetet efter sjukskrivningar, säger Manne Didehvar, generalsekreterare och vd för Sveriges HR-Förening.

Årets HR-bok 2016 delas ut på Sveriges HR-Förenings event HR NU den 9 maj. 

Hela motiveringen lyder:

Åsa Kruses bok Tillbaka till jobbet (Natur & Kultur) berör hela förloppet med att komma tillbaka efter en sjukskrivning. Den tar ett samlat perspektiv och visar på rätta och riktiga processer för en snabbare återgång till arbete. Den blir arbetsgivarens stöd i att ta ansvar för processen. Boken avstigmatiserar sjukskrivningar och underlättar för medarbetare att komma tillbaka. En sjukskrivning behöver inte leda till långtidssjukskrivning. Åsa Kruse har skrivit en bok som är aktuell, angelägen och användbar.

För mer information kontakta:

Sanna Wallin, PR-ansvarig för psykologi

sanna.wallin@nok.se 076-5468693