Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Susanna Alakoski skriver stor kvinnohistorisk romansvit

13 april, 2018
Susanna Alakoski, fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Historien om den svenska industriella framställningen av tyg och kläder, en av landets viktigaste näringar, är framför allt historien om kvinnors arbete, och kvinnors liv. Det är också historien om människor som sökt sig till Sverige för att få arbete, för att familjen ska kunna leva och överleva.

Den världen och det livet kommer Susanna Alakoski nu att teckna i en brett upplagd romansvit, där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Det ska bli sammanlagt fyra romaner, och den första kommer ut hösten 2019.

Susanna Alakoskis ambitiösa prosaverk har sin motsvarighet i 1970-talets stora sviter – Sara Lidman, Sven Delblanc, Kerstin Ekman för att nämna några – som strävade efter att teckna bilden av det moderna Sverige framväxt genom specifika människoöden.

Susanna Alakoski säger själv om sitt kommande arbete:

– Det är mitt djupa intresse för den kvinnliga arbetarklassen – både bildningshungern och det hårda slit som snöpt dess strävan – som påbörjat hela processen. Spänningen kommer att ligga i kvinnovärlden, hur kvinnoliven påverkas av ett stort tryck utifrån, var sig det är politik, moral, kyrka, lagar, krig, högkonjunkturer, lågkonjunkturer, väder eller vind.

Susanna Alakoskis förläggare Stephen Farran-Lee:

– Det är inte ofta man får ta del av en idé och ett första utkast till en berättelse med sådana ambitioner, med en sådan spännvidd i tid och rum, och med en sådan språklig vighet och fräschör. Vi tror att Susanna Alakoskis romansvit kommer att ses både som ett av de viktigaste bidragen till romankonsten i Sverige i vår tid och till förståelsen av hur vårt förflutna fortsätter att påverka oss.

Susanna Alakoski debuterade som författare 2006 med romanen Svinalängorna, som tilldelades Augustpriset och blev såväl film som pjäs. Hon har skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), fyra barnböcker samt dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), som belönades med Tidningens Vis litteraturpris, fackföreningens Ivar-lo pris och Moa Martinsson priset.

För mer information kontakta:
Stephen Farran-Lee, förläggare
08-453 86 00