Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Så pratar du med barn om klimatet – ny handbok för föräldrar och lärare

10 november, 2020

I december släpps Prata med barn om klimatet, den första boken i sitt slag som på ett konkret och tillgängligt sätt beskriver hur  föräldrar och lärare kan prata med klimatoroliga barn från förskoleåldern upp till tidiga tonåren. Från ett vardagsperspektiv och utan pekpinnar vill författaren Frida Berry Eklund ge faktabaserad kunskap och användbara verktyg för hur vuxna kan prata med barn om klimatet på ett sätt som väcker motivation, hopp och handlingskraft.

– Idén till boken fick jag när jag själv upptäckte hur svårt det var att förklara klimatkrisen för mina egna barn. Vi måste våga prata vitt och brett om klimatet – hemma, i skolan och bortom politiska ställningstaganden eller duktighetstävlingar i återvinning, säger författaren och klimatkommunikatören Frida Berry Eklund.

Prata med barn om klimatet är en praktisk och lättsam handbok som utifrån aktuell forskning ger kunskap om klimatfrågan och konkreta tips på vad familjer kan göra för att inte bara prata om klimatet utan också agera för att bidra till lösningarna. Boken handlar om hur vi kan rusta klimatoroliga barn och unga för att kunna navigera i en annorlunda framtid och samtidigt skapa hopp. Insprängt i boken finns även tydliga råd från klimatpsykologen Kata Nylén och miljögeografen Kajsa Kramming.

– Barn och unga har all rätt att vara oroliga. För trots pågående pandemi har vår negativa klimatpåverkan inte upphört. Jag möter många klimatoroliga föräldrar i min yrkesroll som klimatkommunikatör och jag ser ett stort behov av kunskap kring hur vi kan möta barns och ungas oro på ett både hoppfullt och vetenskapligt förankrat sätt, menar Frida Berry Eklund.

Prata med barn om klimatet, som släpps 7 december, vänder sig i första hand till föräldrar och lärare från förskola upp till högstadiet, men kan läsas av alla som är intresserade av hur vi kan samtala om klimatfrågan på ett konstruktivt sätt.

Natur & Kultur blev tidigare under hösten klassat som klimatneutralt förlag och boken blir en konkretisering av det klimatarbete som pågår på förlaget, och en del i förlagets övriga utgivning inom klimat och hållbarhet.


Om författaren

Frida Berry Eklund är talesperson och verksamhetsledare för klimatorganisationen Våra barns klimat (tidigare Föräldravrålet), samt grundare av den internationella koalitionen Our Kids’ Climate. Hon har arbetat med klimatkommunikation sedan 2007 och föreläser regelbundet om klimatet. Organisationen Våra barns klimat vann i oktober WWF:s pris Årets miljöhjälte 2020 i kategorin Ekologiskt fotavtryck/Klimat.


Intervjuförfrågan och mer information

Frida Berry Eklund finns tillgänglig för intervju och nås via frida@varabarnsklimat.se eller telefon 0736200813. För mer information från förlaget och korrektur, vänligen kontakta Agnes Notini Zachrison, agnes.notinizachrison@nok.se eller telefon 0709400810. Pressbilder hämtas via mediabank.nok.se. Mer information om vår övriga utgivning finns på nok.se