Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Nytt begrepp kan öka förståelsen av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

10 april, 2018

Natur & Kultur ger nu ut boken ESSENCE – om adhd, autism och andra utvecklingsavvikelser av professor Christopher Gillberg, en av världens mest erfarna forskare och kliniker vad gäller utvecklingsneurologisk problematik.

I boken lanserar Christopher Gillberg begreppet ESSENCE – ett paraplybegrepp som betonar den stora överlappningen mellan tillstånd som alltför ofta ses som klart avgränsade från varandra, till exempel adhd, autism och språkstörning.

ESSENCE utgår från att samsjuklighet alltid förekommer och att det ena eller det andra tillståndet (såsom tics och adhd) kan vara mest framträdande vid olika tidpunkter under utvecklingen. ESSENCE påverkar minst en av tio barnfamiljer och är därmed ett folkhälsoproblem.

Poängen med att utgå från ESSENCE är att bidra till tidig upptäckt och förståelse för barnets hela fungerande. Med anpassade och tidiga insatser kan barn och familjer få bra hjälp som medför bättre prognos för vuxen ålder.

Boken släpps idag, samma dag som den första internationella konferensen om ESSENCE inleds. Konferensen samlar ca 1500 deltagare, bland dem de främsta experterna inom området. Den arrangeras av Gillbergcentrum i Göteborg.

Om författaren:
Christopher Gillberg är universitetssjukhusöverläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet, universiteten i Glasgow och Edinburgh samt vid Institut Pasteur i Paris och Institute of Child Health i London.

För mer information eller för att komma i kontakt med författaren, kontakta: 

Sanna Wallin, kommunikationsansvarig psykologi: 076-546 86 93, sanna.wallin@nok.se

Högupplösta författarporträtt och omslagsbilder finns att ladda ned på

nok.se/bildarkiv