Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Ny grafisk ungdomsroman vill lyfta tabut kring självmord

31 augusti, 2018
Boken har illustrerats av konstnären Elisabeth Widmark.

Ungefär 1500 personer per år tar sitt eget liv i Sverige. Det är den främsta dödsorsaken bland män 15-44 år. Några av dem har barn som lämnas kvar, med sorgen och frågorna. En av dem var Anna Sundström Lindmark, som var 19 år när hennes pappa tog sitt liv. Den fiktiva berättelsenVi skulle segla runt jorden, om Agnes är baserad på Annas egna erfarenheter.

– Agnes pappa tar liksom min, sitt liv. Tystnaden och skammen har jag burit men nu brutit och jag önskar att fler får verktyg att göra detsamma. Trots att vi är många som bär på denna erfarenhet är det lätt att känna sig ensam, på grund av att det är så svårt att prata om.

Den 10 september inträffar Internationella Suicidpreventiva dagen för att uppmärksamma självmord.

Förhoppningen är att boken ska kunna hjälpa familjer och anhöriga som går igenom samma sak eller känner någon som har gjort det, men även att den ska läsas av alla i syftet att våga börja prata om psykisk ohälsa och självmord, även med barn.

Anna Sundström-Lindmark är journalist, muntlig berättare och medgrundare av den globala skrivrörelsen Write Your Self. Hon debuterade 2016 med den autofiktiva romanen I skuggan av ett geni på förlaget North Chapter.

Elisabeth Widmark är frilansande illustratör och bildkonstnär. 2014 tilldelades hon Umeå skaparpris i kategorin Årets bild.

För författarintervjuer eller mer information kontakta:

Olivia Borg, PR-ansvarig barn- och ungdomsböcker

olivia.borg@nok.se, tel 08 45 38 640

Högupplösta bilder och bokomslag finns att ladda ned på:

https://www3.nok.se/Allmanlitteratur/Press/Bildsok/