Ny bok om hur Silicon Valley påverkar demokratin

21 juni, 2017
Journalisterna Karin Pettersson och Martin Gelin skriver en bok om hur Silicon Valley påverkar demokratin.

Journalisterna Karin Pettersson och Martin Gelin skriver en bok om hur de stora digitala teknikföretagen påverkar mediernas och demokratins förutsättningar.

Karin Pettersson:

- De stora teknikföretagen har förändrat hur media fungerar, förutsättningarna för politik och hur vi kommunicerar med varandra. Rapporteringen om de här företagen lämnas ofta åt teknikjournalister med ganska snävt konsumentfokus. Vi ville i stället skriva en bok om hur detta påverkar förutsättningar för demokratin i bred mening.

Martin Gelin:

- Jag tror att vi har ett unikt perspektiv, eftersom vi dels har pratat med de intressantaste forskarna och tänkarna på det här området, dels företrädare för de stora företagen, men även direkt med högerextremister och aktivister som genomför organiserade trollkampanjer.

Martin Gelin har arbetat som journalist i USA i över ett decennium och har de senaste åren tillbringat mycket tid i Silicon Valley. Han har en unik expertis i ämnet högerpopulismen i USA, som han under många år följde i arbete med den Augustprisnominerade boken Den amerikanska högern samt Dagens Nyheters räkning.

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson har tillbringat det senaste året med att läsa kurser på Harvard och MIT som fellow på Nieman Foundation for Journalism at Harvard University och Berkman Klein Center for Internet & Society vid samma universitet. Hon har under sina studier haft ett särskilt fokus på populism, propaganda och högerextremismens framfart.

Boken utkommerpå bokförlaget Natur & Kultur. 

För mer information kontakta:

Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur: rihe@nok.se

Martin Gelin, författare: martin.gelin@gmail.com

Karin Pettersson, författare: karin.pettersson@schibsted.com