Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Ny bok och musikal nyanserar debatten om skärmtid

11 mars, 2019

Idag utkommer boken Distraherad. Hjärnan, skärmen och krafterna bakom av hjärnforskaren Sissela Nutley. Med boken vill författaren bidra till en nyanserad diskussion om våra skärmar och hur vi och våra barn använder dem. Nutley är också aktuell med musikalen Det syns inte på Scalateatern, en föreställning om ungas mentala mående, sociala medier, prestationsångest och balansen mellan livet på och utanför skärmen.

Vi kollar mobilen hundratals gånger om dagen, bråkar med våra barn om skärmtid och svarar på jobbfrågor så fort det plingar till. När digitala tjänster tävlar om vår tid ställs högre krav än någonsin på hjärnans förmåga att hålla fokus och inte bli distraherad eller bortdribblad i hörn där vi inte mår bra av att vara. Det gäller vuxna, och det gäller barn och unga.

Boken Distraherad. Hjärnan, skärmen och krafterna bakom är en forskningsbaserad men lättillgänglig genomgång hur hjärnan utvecklas och hur den – liksom vårt mående – påverkas av det vi ägnar vår tid åt.

– Jag hoppas kunna bidra till en nyanserad diskussion som rör sig bortom frågan om digitala media är dåligt eller bra. Och jag hoppas att boken utmanar oss till att fundera över digitala aktiviteters påverkan på olika individer beroende på hur och när de används, säger hjärnforskaren och författaren Sissela Nutley.

Vilken roll spelar innehållet och tiden framför skärmen för hur vi mår? Vad händer när användandet går överstyr? Hur ska vi förhålla oss till digitaliseringens möjligheter utan att bränna ut oss? Distraherad är skriven för den som funderar över ditt eget och sitt barns beteende.

Sissela Nutley skriver om hjärnans formbarhet och grundläggande förutsättningar. Hon ger fördjupad kunskap om hur belöningssystemet triggas av sociala medier, om hjärnans behov av stimulansfri tid för återhämtning och om tonårshjärnans biologiska sårbarheter. Hon ger också vägledning till den som undrar: Vad gör jag nu då? Läs mer på: https://www.nok.se/titlar/akademisk-psykologi/distraherad/

Nutley är också aktuell med musikalen Det syns inte som hon skrivit tillsammans med Ulrika Larsson. Det är en föreställning om ungas mentala mående, sociala medier, prestationsångest och balansen mellan livet på och utanför skärmen. Det syns inte sätts upp av den ideella föreningen Arts and hearts och får premiär på Scalateatern den 22 mars. Musikalen kombineras nu med en kortare föreläsning om vad som händer i hjärnan när vi jämför oss med andra på sociala medier, när vi game:ar och hur den stadiga strömmen av information kan påverka vårt mentala mående. Läs mer på www.detsynsinte.se

Mer om författaren:
Sissela Nutley är bosatt i Stockholm och har disputerat inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hennes forskning har främst undersökt utvecklingen av de exekutiva funktionerna och om de går att påverka med exempelvis datoriserad träning eller genom vad vi ägnar oss åt på fritiden. Hon är idag knuten till Karolinska Institutet och en flitigt anlitad föreläsare inom hjärnans formbarhet, uppmärksamhet och relationen till sociala medier.

Högupplösta omslagsbilder och författarporträtt finns att ladda ned på
www.mediabank.nok.se

För pressinformation eller intervjuförfrågningar kontakta:
Sanna Wallin, PR-ansvarig:
076-546 86 93
sanna.wallin@nok.se