Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Ny bok ger fördjupad kunskap om sex som får oss att må bra

10 juni, 2019

Idag utkommer Boken om sex av psykologen Johanna Ekdahl. Boken tar avstamp i över tio års arbete med klienter med sexuella problem. Nu vill hon ge fler personer möjlighet att ha sex som de mår bra av. Nyckeln dit är ökad kunskap.

– För många är sex härligt och bra. När det inte fungerar kan problemen däremot skapa stress och oro. Därför behöver vi vidga och nyansera synen på vad sex är. Sex fyller många behov, inte bara biologiska utan också känslomässiga och sociala – på fler sätt än vad man tidigare trott, säger Johanna Ekdahl.

Att bra sömn, motion och mat främjar god hälsa ses som självklarheter idag. På samma sätt kan vi tänka kring vårt sexliv: om vi tar hand om det och underhåller det, precis som vi går till gymmet, kan sex få oss att må bra. Inte genom att vi har sex på ett visst sätt eller med en viss frekvens, utan om att vi är tillfreds med det sexuella liv vi lever – och att det valet respekteras.

– Det behöver inte handla om att ha sex oftare, på nya ställen eller med fler partners, utan det kan lika gärna innebära att du eller ni har sex mer sällan, men är överens om hur ni tar hand om ert sexliv på andra sätt, säger Johanna Ekdahl.

Johanna Ekdahls fem råd till ett sexliv att njuta och må bra av:

  • Bädda för sex genom att frigöra tid, prioritera närhet och hitta det som ökar och minskar just din sexuella lust.
  • Lär känna din kropp och din njutning. Ta reda på hur just din kropp fungerar. Inte bara vad som sägs vara skönt, utan vad just du tycker är skönt och upphetsande.
  • Fundera över hur du kan fortsätta vara nyfiken på sex. För många (inte alla) är det viktigt attsex inte blir för mycket upprepningar och slentrian – då kan det vara svårt att hålla kvar känslor av spänning, glädje och upphetsning.
  • Prata om sex. Prata gärna om sex direkt i en ny relation, även när allt fungerar och sex inte verkar vara det ni behöver prata om. Det förstärker kopplingen mellan sex och positiva känslor.
  • Tillåt variation och ta svårigheter på allvar. Lust och förmågor varierar genom livet, det är bara så. Men bagatellisera inte problem med sex, risken är då att du tappar andra kvaliteter om du lever i en nära relation.

Högupplösta författarporträtt och omslagsbilder finns att ladda ned på:
mediabank.nok.se

För intervjuförfrågningar eller recensionsexemplar kontakta:

Sanna Wallin, PR-ansvarig
sanna.wallin@nok.se
076-546 86 93