Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Ny bok förklarar hjärnans betydelse på fotbollsplanen

14 juni, 2018

I dag startar fotbolls-VM för herrar i Ryssland. I nya boken Hjärnboll. Fotbollsspelares okända intelligens visar författarna Torbjörn Vestberg, Predrag Petrovic och Thomas Lerner hur viktig hjärnan är för att någon ska bli framgångsrik på fotbollsplanen.

Vi talar ofta om speluppfattning eller spelintelligens – men ingen har hittills riktigt kunnat förklara vad det är. Men nu har två svenska forskare, Torbjörn Vestberg och Predrag Petrovic vid Karolinska institutet, visat hur viktig hjärnan är för att någon ska bli framgångsrik på fotbollsplanen. En del spelares hjärnor har helt enkelt en bättre förmåga att på millisekunder ta in information, processa den och sedan agera. Det kallas exekutiva funktioner, och är nyckeln till att förstå vad spelintelligens är.

När Xavi och Iniesta, som under många år dominerade på storklubben FC Barcelonas mittfält, testades var deras resultat anmärkningsvärda. Det visade sig att kanske en person på tusen har samma förmågor som de spanska elitspelarna – och det kan vara en avgörande förklaring till deras succé i klubblaget och i landslaget.

I Hjärnboll beskrivs för första gången vilka särskilda hjärnfunktioner som behövs i fotboll och i många andra idrotter. Förhoppningen är att det kan hjälpa ledare och tränare att hitta nya unga fotbollstalanger.

För författarintervjuer eller mer information kontakta:

Sanna Wallin, kommunikationsansvarig psykologi
sanna.wallin@nok.se 076-546 86 93

Högupplösta bilder och bokomslag finns att ladda ned på:
nok.se/bildarkiv