Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Natur & Kulturs kulturpris tilldelas författaren Ola Larsmo

6 mars, 2018
Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Författaren och litteraturkritikern Ola Larsmo tilldelas Natur & Kulturs kulturpris för hans stilistiska säkerhet och för att han har skrivit fram en medvetenhet om vilka vi själva är och hur historien har format oss. Priset har delats ut sedan 1974 och prissumman är på 300 000 kronor.


– Natur & Kulturs kulturpris går i år till en person med en synnerligen bred bakgrund inom svenskt kulturliv. Förutom ett imponerande författarskap som låter nutida samhällsutmaningar speglas i historiska paralleller har han en lång bakgrund av att jobba med demokrati- och yttrandefrihetsfrågor, både i offentligheten och genom enträget påtryckningsarbete bakom kulisserna, säger Per Almgren, vd för Natur & Kultur.


Juryn motivering
Ola Larsmo har i sitt författarskap undersökt blinda fläckar i den svenska självbilden, som rasism och fascism, och den svält som tvingat massorna ut i strejk eller över havet till ett annat land, men också utsatta grupper som prostituerade i 1800-talets Sverige. Med stor stilistisk säkerhet och en aldrig sviktande solidaritet med de utstötta och bortjagade har han skrivit fram en medvetenhet om vilka vi själva är, och hur historien har format oss.


Ola Larsmo är född 1957 och debuterade 1983 med kortromanen Vindmakaren. Sedan debuten har han gett ut ett tjugotal romaner, noveller, debattböcker och essäer. Hans senaste roman Swede Hollow från 2016 (Albert Bonniers förlag) handlar om fattiga svenska utvandrare som bosätter sig i ett slumområde i Minnesota i USA. Boken är fiktiv, men bygger på författarens efterforskningar kring svenska livsöden i Swede Hollow i slutet av 1800-talet. Ola Larsmo är även verksam som kulturjournalist och samhällsdebattör. Han har varit redaktör för Bonniers Litterära Magasin och han har varit ordförande för Svenska PEN.

Natur & Kulturs kulturpris delas ut årligen sedan 1974 och prissumman är 300 000 kronor. Bland tidigare pristagare återfinns bland andra familjen Stinnerbom från Västanå teater (2017), poeten Bruno K Öijer (2016), konstnären Lennart Rodhe (2001), dansaren och koreografen Birgit Cullberg (1982) och fotografen Lennart Nilsson (1976).

Kulturpristagaren utses av Natur & Kulturs styrelse och prisutdelningen sker i Stockholm torsdagen den 22 mars.


För mer information, kontakta:
Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten Natur & Kultur
karin.tengby@nok.se, telefon: 08-453 86 30

Per Almgren, vd Natur & Kultur
per.almgren@nok.se, telefon: 08-453 86 25