Det går för närvarande inte att handla produkter pga. ett planerat driftunderhåll. Vi öppnar e-handeln så fort underhållet är klart och tackar för ditt tålamod!
Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Natur & Kulturs debattbokspris går till Lars Berges Vargattacken

17 maj, 2019
Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Lars Berge tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2019 för boken Vargattacken. Han får priset för sin enträgna research och avslöjandet om att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Prissumman är 250 000 kr som årligen delas ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

Vargattacken handlar om olyckan på Kolmårdens djurpark 2012, då en djurskötare dödades i varghägnet. Lars Berge beskriver vad som ledde fram till den förödande händelsen och hur ledningen för Kolmården valde att bortse från varningarna för att kapitalisera på vargarna. Författaren beskriver även hur bilden av det mytomspunna djuret förändrats över tid och vilka idéer som den moderna människan projicerar på naturen.

Juryns motivering: 
Lars Berge tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2019 för att han med enträgen research och nyansrikedom avslöjar att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Berge visar hur en övertro på vår förmåga att förstå och tolka naturen, tillsammans med vårt eget flockbeteende, hindrar oss från att se även de tydligaste varningstecken – med förödande konsekvenser för både människor och djur.

Lars Berge är född 1974, uppvuxen i Umeå och är journalist och författare. Han skriver reportage i Svenska Dagbladet, samtidskommenterande satirtexter i TCO:s Arbetsvärlden och har gjort flera dokumentärfilmer. Lars Berge debuterade som författare med Kontorsninja (2013) och har därefter gett ut Norrländsk fauna (2014), Svinn (2015), Bullerbysyndromet: berättelser från Sverige (2016) och Vargattacken (2018).

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. När priset instiftades fick det namnet Johan Hansson-priset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med 2017 heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris. 

Utdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris äger rum onsdagen den 3 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangeras ett seminarium. 

För mer information, kontakta:
Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten Natur & Kultur
karin.tengby@nok.se Telefon: 08-453 86 30

Lars Berge
lars.berge@gmail.com