Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Natur & Kulturs debattbokspris går till Konsulterna – kampen om Karolinska

1 juni, 2020
Foto: Håkan Elofsson

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2020 för boken Konsulterna – kampen om Karolinska, för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla. Prissumman är 250 000 kr som årligen delas ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

Konsulterna – kampen om Karolinska handlar om när ett nytt oprövat vårdkoncept – värdebaserad vård – infördes på Sveriges största universitetssjukhus. I boken följer författarna pengarna genom omvandlingen av vården och avslöjar ett slöseri med skattemedel som de menar har drivits av starka konsultbolag, svaga politiker och forskare på dubbla stolar. Bokens centrala frågor om intressekonflikter i utvecklingen av vård och forskning sträcker sig långt in i framtiden.

Juryns motivering: 
Anna Gustafsson och Lisa Röstlund tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2020 för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla.

Bokens författare Lisa Röstlund och Anna Gustafsson har under lång tid bevakat utvecklingen på Karolinska för Dagens Nyheter. De har granskat tusentals dokument och haft kontakt med hundratals källor. 

Anna Gustafsson (till vänster i bild) är född 1969 och uppvuxen på landet utanför Kumla i Närke och bor nu i Huddinge. Efter praktikplatsen på tidningen Arbetaren 1994 har hon arbetat för en rad nyhetsredaktioner; Radio Stockholm, SR Ekot, Svenska Dagbladet, Dagens Samhälle och på Dagens Nyheter sedan 2015. Kommuner och landsting är hennes bevakningsområden vilket innefattar frågor som spänner brett från hur enskilda människor behandlas inom sjukvården till mer övergripande hur våra skattepengar används. 

Lisa Röstlund är född 1979 och uppvuxen i byn Trödje längs kusten norr om Gävle och bor nu söder om Stockholm. Hon utbildade sig till biokemist innan hon började arbeta som journalist för bland annat Dagens Medicin, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Som grävande journalist har hon förutom Karolinska bland annat granskat högerextrema grupper och under flera år följt rättsfallet om Lundin Petroleum.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Förra årets pristagare var Lars Berge med boken Vargattacken och 2018 gick priset till Åsa Erlandsson för boken Det som aldrig fick ske.

I samband med prisutdelningen, torsdagen den 3 september, publiceras ett samtal med Anna Gustafsson och Lisa Röstlund i podden Kurage.


För mer information, vänligen kontakta:
Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten Natur & Kultur
karin.tengby@nok.se
Telefon: 08-453 86 30


Anna Gustafsson
anna.gustafsson@dn.se


Lisa Röstlund
lisa.rostlund@dn.se