Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Mörkermanifestet blir The Darkness Manifesto – rättigheterna sålda till USA, England och en rad länder.

9 november, 2021

Svensk sakprosa är fortsatt efterfrågad på den internationella marknaden. I en budgivning med sex förlag har de engelskspråkiga rättigheterna till Johan Eklöfs sakprosabok om ljusföroreningar Mörkermanifestet sålts till Scribner i USA och The Bodley Head i Storbritannien. Boken kommer ut i ytterligare en rad länder däribland Frankrike, Nederländerna och Tyskland.

Mörkermanifestet väckte mycket uppmärksamhet när Sebes & Bisseling, som arbetar på Natur & Kulturs uppdrag med utlandsförsäljning, presenterade boken, och i USA har de stora förlagen överbjudit varandra för att få ge ut boken. .

Lena Forssén, förläggare för Populärvetenskap:
- Intresset för kvalificerad svensk sakprosa är stort, särskilt där vetenskapligt förankrade skribenter kan ge läsaren oväntade kunskapsdjup. Boken är en del av Natur & Kulturs satsning på svensk nyskriven populärvetenskap inom aktuella samhällsfrågor.

    Mörkermanifestet som hyllats av svenska kritiker handlar om hur gatljus och konstgjord belysning håller på att ta över den naturliga natten. I stället lyser vi upp mörkret med artificiellt ljus som stör flyttfåglars navigering, sköldpaddors vandring till strandkanten, insekternas pollinering, ålarnas migration, korallrevens överlevnad. Ljusföroreningar kan också ge upphov till sämre sömn, koncentrationssvårigheter och ökad risk för allvarliga hälsoproblem hos oss människor.

    Johan Eklöf är disputerad biolog och en av Sveriges främsta experter på fladdermöss. Han bor i Västergötland och arbetar som naturvårdare och skribent.