​Mårten Schultz tilldelas Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris

30 mars, 2017
Mårten Schultz fotograferad av Håkan Elofsson.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, blir den första som erhåller Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris på 100 000 kr. Priset tilldelas personer som på ett kreativt sätt sprider aktuell forskning till allmänheten.

–Mårten Schultz lyckas aktualisera rättsliga frågor, men också redogöra för deras innebörd på ett sätt som gör dem begripliga till en bred allmänhet. Det är ett fantastiskt roligt val av pristagare som sätter en hög nivå inför kommande års pristagare, säger Per Almgren, vd för Stiftelsen Natur & Kultur.

Juryn motivering:
Årets pristagare når en bred publik genom att knyta aktuella händelser till eviga moraliska frågor. På detta sätt blåser han nytt liv i ett ämne som ofta uppfattas som svårtillgängligt, abstrakt och torrt. Mårten Schultz får oss att se juridiken på ett nytt sätt.

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet och arbetar som forskare och lärare i juridik. År 2012 utsågs han till Årets jurist i Juristbarometern, en enkät för juridikstudenter, notarier och unga biträdande jurister, och samma år fick han även utmärkelsen Årets lärare på Stockholms universitet. Mårten Schultz är en av grundarna till Institutet för Juridik och Internet (IJI), som arbetar för att göra internet till en tryggare plats genom information, opinionsbildning och juridisk hjälp till personer som utsatts för brottsliga kränkningar på nätet. Han deltar också brett i den juridiska debatten genom Juridikpodden, som kolumnist i Svenska Dagbladet, bloggare och som flitig användare av Twitter.

Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris är nyinstiftat och tillkännages för första gången.

–Vår ambition är att Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris ska bidra till att fördjupa samhällsdebatten. I ljuset av diskussionen om kvalitet och relevans av nyheter är det idag viktigare än någonsin att säkerställa en bred tillgång till aktuella forskningsområden och forskningsresultat, säger Per Almgren.

Priset är på 100 000 kr och delas ut under öppningen av Vetenskapsfestivalen i Göteborg den 10 maj. Dagen därpå arrangerar Natur & Kultur seminariet Populärvetenskap mot alternativ fakta, kl. 17–19 i Kjell Härnqvistsalen på Pedagogen, Västra Hamngatan 25, i Göteborg, där Mårten Schultz medverkar. Juryn för Natur & Kulturs Populärvetenskapliga pris:

Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund
Per Almgren, vd för Natur & Kultur
Kjell Blückert, vd för Ragnar Söderbergs stiftelse
Lena Forssén, förläggare för Natur & Kulturs akademiska utgivning
Patrik Hadenius, chefredaktör på Forskning & Framsteg och Språktidningen
Jonas Olofsson, docent i psykologi vid Stockholms universitet samt
Anna Sjöström Douagi, programchef på Nobel Center


För mer information, kontakta:
Karin Tengby, chef för stiftelseverksamheten Natur & Kultur
karin.tengby@nok.se, 08-453 86 30

Mårten Schultz, 076-876 65 01