Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Manal al-Sharif till Bokmässan i Göteborg

2 maj, 2018
Modet att köra av Manal al-Sharif.

Hon är kvinnan som bröt tabut – och satte sig bakom bilratten i hemlandet Saudiarabien. I dag är Manal al-Sharif en av världens främsta feministiska röster. I höst kommer hon till Bokmässan med sin bok Modet att köra.

Det har gått sju år sedan Manal al-Sharif lät sig filmas när hon körde bil på kungarikets gator. Videon lades upp på YouTube och fick konsekvenser direkt: al-Sharif greps av polisen på grund av sin körning – men det blev också startskottet för en omfattande kvinnorörelse i Saudiarabien. Mängder av kvinnor följde hennes exempel.

I dag är Manal al-Sharif en välkänd feministisk aktivist. Men hon har fått betala ett högt pris för sin kamp för frihet. I hennes uppmärksammade och personliga bok Modet att köra skildrar hon sin uppväxt och de regler som tidigt begränsar flickors liv. Hon är en del av en växande rörelse som ställer frågan: när ska kvinnorna i Mellanöstern få lika rättigheter?

Manal al-Sharif är dataingenjör, författare och kvinnorättsaktivist. Hon utsågs 2011 till en av världens viktigaste tänkare av tidskriften Foreign Policy och har tilldelats Václav Havel-priset av Oslo Freedom Forum. Hon är bosatt i Australien och medverkar frekvent i bland annat CNN, BBC och New York Times. Hennes bok har översatts i ett tiotal länder.

Högupplösta bilder på boken och författaren

För mer information, kontakta:
Helena Eitrem, pr-ansvarig för sakprosa
Telefon: 08-453 86 40
helena.eitrem@nok.se