Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Magnus Linton aktuell med ny bok om konsten att berätta med vetenskap

13 maj, 2019
Författarfoto: Jessica Segerberg, Formgivning: Elina Grandin

Idag utkommer boken Text & Stil: Om konsten att berätta med vetenskap av kritikerrosade författaren och journalisten Magnus Linton. Med boken vill han visa att ett levande språk och effektivt berättande är färdigheter alla kan erövra.

Utifrån mer än tjugo års erfarenhet som författare och redaktör delar Linton med sig av tips, strategier och reflektioner kring skrivandets hantverk och vad som gör en text stark, levande, rytmisk och intellektuellt omtumlande. Att skriva facklitteratur är en kombinationskonst med kraft att snabbt förändra kunskap och tänkande – men vad är det som ska kombineras, med vilka redskap, på vilket sätt och med vilken ton?

– Jag har i ett kvartssekel skrivit reportage, essäer och framför allt böcker som byggt på vetenskap och har under åren blivit väldigt stimulerad av den iskallt sköna klarhet universiteten är ensamma om att producera, men samtidigt frustrerats över två polariserade fenomen: journalistikens ytlighet och forskningens tråkighet, säger Magnus Linton.

Text & Stil vänder sig till forskare och experter som letar nya former för effektivt berättande, men även till alla som i text hanterar fakta och kvalificerad kunskap och önskar en bredare publik – journalister, utredare, lärare, redaktörer, rapportförfattare.

– Mitt hopp är att den här boken, med text och skrivande som redskap, ska bidra till ökad lust hos avancerade kunskapsproducenter att delta mer och med större kraft på bortaplan, utanför universiteten – eftersom det kommer spela stor roll för utgången av det samtida och framtida slaget om fakta, sanning och verklighet.

Magnus Linton är trefaldigt Augustnominerad författare till flera av Sveriges mest uppmärksammade fackböcker, som Americanos (2005), Cocaina – en bok om dom som gör det (2010) och Knark – en svensk historia (2015), alla präglade av en unik förening av forskning och gestaltning. Han har varit chefredaktör för tidskriften Arena, har mångårig erfarenhet av att skrivhandleda forskare och är kritiker i Dagens Nyheter.


Ladda ner högupplösta omslagsbilder och författarporträtt här.

För pressinformation eller intervjuförfrågningar kontakta:

Linn Bäckström, Pr-ansvarig Populärvetenskap
076-546 02 50
linn.backstrom@nok.se