Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​Litterära stipendier på 100 000 kr var till tolv författare

7 september, 2018

Familjehistorier, masskjutning, barntransporter på trettiotalet, Dawit Isaaks öde och isens betydelse: detta är några av de motiv och teman som Natur & Kultur uppmärksammar med sina litterära arbetsstipendier i år.

Stipendierna ska göra det möjligt för författarna att läsa in sig på sina ämnen och göra research inför för ett litterärt verk inom sakprosa eller skönlitteratur. Författarna är Anders Rydell, Elisabeth Åsbrink, Johan Hilton, Johanna Melén, Kaj Schueler, Karin Milles, Karolina Ramqvist, Kayo Mpoyi, Martin Schibbye, Patrik Lundberg, Stina Jofs och Tobias Andersson Åkerblom som får var sitt stipendium på 100 000 kr.

Anders Rydell skriver en bok om staden Palmyra i Syrien. Boken skildrar det tragiska ödet för en av världens mest välbevarade antika ruinstäder, som 2015 erövrades av Islamiska staten. Stadens mångtusenåriga historia berättas genom historien.

Elisabeth Åsbrink skriver på en familjehistoria med trådar till Spanien, Tyskland och England och arbetar vidare med frågor om vad som är glömt, vad som finns kvar och hur vi blir dem vi är. 

Johan Hilton ska undersöka vad masskjutningen på gayklubben Pulse 2016 har fått för sociala och politiska konsekvenser och träffa överlevande, politiker och aktivister i staden Orlando.

Johanna Melén ska skriva en personlig berättelse om när Putin kom till makten. Då rasade bostadshusen i Moskva och över Groznyj föll bomberna åter. På ett studenthem i Sankt Petersburg stred hon och vännerna mot ohyra och kyla och lärde sig Ryssland från grunden.

Kaj Schuelers mor kom med barntransport till Sverige 1939, samtidigt som hennes föräldrar blev kvar i Tyskland och deporterades och dog i Förintelsen. Ur en mängd brev från föräldrarna till modern, som nu är ung pionjär på en kibbutz i Hälsinggården utanför Falun och inställd på att resa vidare till Palestina, växer en berättelse. 

Karin Milles skriver en biografi om Sophie Sager, en av Sveriges första feminister. Berättelsen om Sophie Sagers outtröttliga och orädda engagemang kan inspirera och ge energi till dagens kvinnorörelse, som just nu måste mobilisera för att möta nya utmaningar.

Karolina Ramqvist skriver en essäroman om en nutida författares arbete med 1500-talets franska renässanslitteratur och berättelsen om en ung kvinna som deltog under en av Frankrikes första kolonialexpeditioner till Nordamerika.

Kayo Mpoyi ska skriva en bok med arbetsnamnet Barn av Kongo. I centrum är tre personer, en flicka som arbetat i gruvorna sedan hon var fyra, hennes pappa som kämpar med sin sexualitet, hennes mor vars öde är okänt men är närvarande i flickans inre liv.

Martin Schibbye ska skriva en reportagebok om Eritrea, fredsprocessen och den svenska samvetsfången Dawit Isaak. 17 år är en lång tid att sitta fängslad och det är många som nu frågar sig vad som sker bakom kulisserna och vad som kommer att hända med landet och dess samvetsfångar.

Patrik Lundberg är en av närmare 60 000 svenskar som är internationellt adopterade. Nu ska han gå till botten med fenomenet ”child laundering” – barntvätt – som pågått i flera av givarländerna: tvång, förfalskning av identiteter och ren barnhandel.

Stina Jofs ska skriva en bok om is, eller snarare om några personer som förstått betydelsen av fruset vatten. Is är motorn i en berättelse om historiens överlevare och förlorare, om framtidens utmaningar i en värld av smältande isar.

Tobias Andersson Åkerblom ska göra en reportagebok som undersöker Kinas växande ekonomiska och politiska inflytande i Sverige. I den ingår dokumentär skildring av kinesiskt spionage mot personer bosatta i Sverige och granskning av kinesiskt ägande och intressen i landet.


Arbetsstipendierna instiftades 2011 och utlyses varje år. I år har antalet stipendier ökat från nio till tolv. Ansökningstiden är mellan 1 februari och 1 maj och ansökningshandlingarna finns på nok.se. Stipendiekommittén består av Kjell Blückert, Ann-Charlotte Smedler och Johan Svedjedal.


Förlaget Natur & Kultur är en stiftelse som verkar för tolerans, humanism och demokrati. Vi delar ut stöd, priser och stipendier för att bidra till en starkare demokrati.

För mer information eller kontakt med författarna:
Karin Tengby, projektledare för stiftelseverksamheten Natur & Kultur
Telefon: 08-453 86 30, karin.tengby@nok.se


Direkt mejlkontakt med stipendiaterna för journalister:
Anders Rydell
Elisabeth Åsbrink
Johan Hilton
Johanna Melén
Kaj Schueler
Karin Milles
Karolina Ramqvist
Kayo Mpoyi
Martin Schibbye
Patrik Lundberg
Stina Jofs
Tobias Andersson Åkerblom