Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Hur inspirerar man unga till läsning?

27 oktober, 2021

Idag publiceras ett poddavsnitt med författaren Per Nilsson där han samtalar med Yukiko Duke om sitt författarskap, ungdomars läsning och om hur önskan efter gemenskap kan ge makt åt ondskan. 

Per Nilsson är en av Sveriges mest omtyckta, lästa och kritikerhyllade författare som tidigare i år tilldelades Ingvar Lundbergpriset för att han genom sitt engagerade arbete har gett barn och unga oumbärlig förståelse för hur läsning kan hjälpa oss att förstå oss själva, andra människor och det samhälle som omger oss. 

Per Nilsson bor i Sölvesborg i Blekinge och i samtalet berättar han om sina debattinlägg om vad som händer i hans hemstad där Sverigedemokraterna förändrar samhället. Han har skrivit fler än 40 böcker där de flesta av hans romaner vänder sig till ungdomar i 16-årsåldern. Genom åren har han besökt skolor och bibliotek över hela Sverige där han har varit i dialog med tusentals ungdomar och inspirerat till läsning, samtal och eget skrivande.

Inför läslovet publiceras samtalet i Kurage, en podd om samhällsengagemang av stiftelsen Natur & Kultur.

Kurage #19
Brännande frågor & hyggligt folk – med Per Nilsson
Hur inspirerar man unga till läsning? Och hur närmar man sig brännande frågor utan att skriva folk på näsan? Per Nilsson är en av Sveriges mest omtyckta, lästa och kritikerhyllade författare. Här möter han Yukiko Duke i ett samtal om sitt författarskap och om hur önskan efter gemenskap kunde ge makten åt ondskan i 30-talets Tyskland. Och om vad är det som händer i hans hemstad Sölvesborg där Sverigedemokraterna förändrar samhället.

Yukiko Duke är journalist och översättare men också jurymedlem i Ingvar Lundbergspriset - Natur & Kulturs pris som ska främja läsinlärning.