Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

​”Humlan Hanssons hemligheter” vinner Augustpriset 2020 för Årets svenska barn- och ungdomsbok

23 november, 2020

”Humlan Hanssons hemligheter” vinner Augustpriset 2020 för Årets svenska barn- och ungdomsbok!
– Jag är helt uppe i det blå. Så lycklig!, säger författaren Kristina Sigunsdotter.

– Boken hette ”Dagbok för dårar” från början och den handlar ju mycket om det, att Humlan inte skyggar för dårskapet, varken inom sig eller dårskapen runtomkring henne. Och det tycker jag är så fint, att Augustjuryn inte heller skyggade för dårskapet. Som Astrid Lindgren sa: Barn behöver få uppröras av konst, säger Kristina Sigunsdotter.

”Humlan Hanssons hemligheter” av Kristina Sigunsdotter med illustrationer av Ester Eriksson är en existentiell, rolig och uppfriskande berättelse för mellanåldern, om Humlan som efter två veckor med vattkoppor upptäcker att bästisen övergivit henne för hästtjejerna.

– Humlan Hansson damp ner i vår manusinkorg en vårdag 2019 och tog oss med storm. Humlans liv med vargtimmar, mosade hjärtan och en konstnärsfaster på psyket både roar och oroar, man skrattar och gråter och blir varm i själen av elvaåringens blick på världen. Det är en berättelse man bär med sig länge och jag hoppas att läsarna känner sig lite mindre ensamma av att få umgås med Humlan, säger Marie Augustsson, förläggare på Natur & Kultur.

Juryns motivering lyder:
Balansakten mellan existentiell smärta och humor är kongenial i Humlan Hanssons hemligheter. Den avväpnande berättelsen om bästissvek och växtvärk kickstartar i dagboksformat. Kristina Sigunsdotters text är skruvad och sällsynt levande. Ester Eriksson excellerar i svärta, i illustrationer som fångar Humlans konstnärssjäl. Här har hästtjejerna faktiskt hästhuvud, och den psykiskt sjuka fasterns konstnärskap ger relief åt Humlans tillvaro i ett text- och bildsamarbete som bjuder på vrålskratt och hjärtenyp.


Läs mer om boken här: https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-barn-och-ungdom/humlan-hanssons-hemligheter/

För mer information kontakta:
Bonnie Halling, vik. PR-ansvarig barn & ungdomslitteratur, Natur & Kultur: boha@nok.se, 0765468675.