Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Få familjen att funka – ny guide till vardagspusslet

26 januari, 2021

Få familjen att funka är en praktisk handbok som visar hur föräldrar och andra vuxna med enkla medel kan underlätta för sitt barn eller tonåring i vardagen, baserat på den tydliggörande pedagogikens välbeprövade och forskningsbaserade tekniker och förhållningssätt. En viktig nyckel är att hjälpa barnet att förstå vad som ska hända, hur, när, var och varför. Författarna David Edfelt, Anna Sjölund, Cajsa Jahn och Malin Reuterswärd ger exempel på hur tillvaron kan visualiseras med exempelvis veckoscheman, checklistor och tydliga steg-för-steg-instruktioner. 

Alla barn misslyckas ibland med att sitta stilla och koncentrera sig, klara av nya situationer, kontrollera sina impulser eller förstå vad andra tänker och känner. Men vissa barn misslyckas gång på gång, trots att de försöker och vill. Inte sällan slutar det i skrik och gråt eller med att barnet drar sig undan. Det är vuxnas ansvar att ge barnet stöd i dessa situationer, och den här boken visar hur det kan göras på bästa sätt. 

Få familjen att funka vänder sig till dig som är förälder eller nära anhörig till ett barn eller tonåring som oftare än andra krockar med tillvaron. Boken är indelad i fyra delar, första delen heter "Barn är olika", andra delen "Att bli en tydliggörare", tredje delen "Att ligga steget före i vardagen" och fjärde delen heter "Samverkan med skolan och andra". Läs mer eller provläs ur boken.   

Om författarna 

David Edfelt är leg psykolog, handledare, utbildare och författare. Anna Sjölund är beteendevetare och psykoterapeut, med fördjupning i neuropsykiatri. Cajsa Jahn är lärare med lång erfarenhet av arbete med elever med autism och adhd. Malin Reuterswärd är pedagog i grundskolan med lång erfarenhet av arbete med elever med autism och adhd. Författarna har tidigare gett ut böcker inom samma område, som Autism och ADHD i fritidshemmet och Tydliggörande pedagogik i förskolan, samt onlinekurser. 

Mer information och författarkontakt

Få familjen att funka – tydliggörande pedagogik i vardagen släpps den 26 januari. Vid önskemål om fysiskt eller digitalt recensionsexemplar, vänligen kontakta Agnes Notini Zachrison, agnes.notinizachrison@nok.se, eller telefon 08-4538607/0709400810. Är du intresserad av att göra en intervju går det bra att kontakta författarna direkt: 

Malin Reuterswärd: malinreutersward@gmail.com eller telefon 0707127236
Anna Sjölund:
 anna.sjolund@autismpedagogik.se
David Edfelt
: daed@me.com
Cajsa Jahn: cajsajahn@gmail.com

Pressbilder kan hämtas i vårt bildarkiv. Mer om vår övriga utgivning finns på Natur & Kulturs webbplats.