Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Erfarenheten av förlust skapade unikt samarbete: Jennie Dielemans roman Det sista solot släpps idag som ljudbok med helt nyskrivna, ännu ej utgivna låtar av Ane Brun.

17 september, 2020

Idag utkommer ljudboksgåvan av Jennie Dielemans roman Det sista solot. Boken innehåller två ännu osläppta låtar av artisten Ane Brun, The Last Breath och Fingerprints.

Ane Brun:
”Jag har följt Jennies process med att skriva Det sista solot nära under flera år. Vi har båda parallellt gått genom sorg och förluster de senaste åren, och delat långa tankar runt livets stora frågor i hennes kök. Mina låtar skapades på något sätt i samma mentala rum som Jennies bok. Som nära vänner i en skapande process har vi helt säkert speglats och inspirerats av varandra, medvetet eller omedvetet. Jag tycker därför att det uppstår en magisk synergi när mina låtar möter hennes ord i ljudboken till Det sista solot. Jag fick läsa hela boken i somras, och mellan alla tårar och skratt, blev jag djupt imponerad av Jennies naturliga språk och dialogkänsla.”

Jennie Dielemans:
”Jag har haft privilegiet att få lyssna på Anes kommande album i förtid. Det är en samling makalöst bra låtar. Jag insåg också att de pratar så oerhört fint med Det sista solot. Vi har båda drabbats av att förlora våra föräldrar de senaste åren och parallellt skapat våra verk. De rör sig i samma härad, berör samma teman. Om död, förlust och sorg och att finna sin plats i den sorgen. Döden är smärtsam, men den kan också vara vacker. Det är något speciellt att få vara på plats vid en förälders sista andetag. När jag skrev Det sista solot lyssnade jag hela tiden på musik. Romanen handlar om en jazztrummis liv och död, som på väldigt många sätt är min pappas liv, så det har känts naturligt att musiken ska få ta en stor plats i romanen.”


Det sista solot
är en roman om en familj, om ett Sverige i förändring. Om jazz och hiphop. Kärlek och svek. Båda låtarna av Ane Brun som är med i ljudboken finns med på hennes kommande album After The Great Storm och How Beauty Holds the Hand of Sorrow som släpps senare i höst.


Om Det sista solot
En försommarkväll i slutet av 1960-talet kliver den hol­ländske jazztrummisen Sjon Kastelein ur en turnébuss mitt i Stockholm. Han blir förtjust. I staden, den möjliga framtiden, och i Eva, som han träffar samma kväll. Kärle­ken är stor och tillsammans vill de skapa ett liv, där det är ljuvligt lätt att andas. Framåt, uppåt. Trumvirvel på det. Sjon friar och Eva blir gravid.

Problemet är att Sjon redan har en fru. Och ett barn som just har fötts.

Barnen ska bli fler, äktenskapen likaså. Vi följer i spåren av Sjon genom ett Sverige i förändring. Bergsjön, Husby och Hornstull. Jazz och hiphop. Kärlek och svek.

Vi landar i 2010-talets mitt. En brokig syskonskara samlas för det de kallar för Cirkus Kastelein. Pappa Sjon är i stan. Lammet är serverat, jazztobaken framplockad och skratten rullar runt bordet. Men så frågar Sjon: Hur är det med Eva?


För mer information kontakta:
Ami Mörén, PR-ansvarig för skönlitteratur
ami.moren@nok.se
Tel dir +46 8 453 86 95
Mobil +46 72 705 43 95