Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Den stora läsutmaningen – förlag och återförsäljare startar ny nationell lästävling tillsammans

9 juni, 2021

För att öka läslusten hos barn har Natur & Kultur tillsammans med Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Adlibris skapat lästävlingen Den stora läsutmaningen. Sveriges fjärdeklassare uppmanas läsa extra mycket hela höstterminen. Moroten: att vinna världens bästa klassresa.

Den stora läsutmaningen
är en nationell tävling som riktar sig mot alla klasser i årskurs 4. Tävlingen går ut på att den klass som läser flest böcker under perioden 15 september – 15 december 2021 bjuds på en spännande resa till Astrid Lindgrens Vimmerby.

Beppe Singer
är årets tävlingsledare och kommer att uppmuntra till läsning genom olika utmaningar – som till viss del bestäms av deltagarna själva. Fjärdeklasserna får också möta några av sina favoritförfattare. Anders Sparring & Per Gustavsson, duon bakom julkalenderaktuella Familjen Knyckertz, Ingelin Angerborn och Elin Ek deltar i årets upplaga genom digitala boksamtal.

Målet för arrangörerna Natur & Kultur, Rabén & Sjögren, Bonnier Carlsen och Adlibris är att bidra till att läsning blir en naturlig vardagsvana. Det är känt att barns läsintresse sjunker dramatiskt i tioårsåldern.

– En av de många anledningarna till varför jag är så genuint uppspelt över att få vara med i det här projektet är att dessa giganter inom bokindustrin för en stund lägger konkurrensen åt sidan, gör gemensam sak, och går all in för att få fler barn att vilja läsa, säger Beppe Singer.

Den Stora Läsutmaningen får stöd av en Advisory Board bestående av Martin Widmark, Marie Trapp, Anne-Marie Körling, Marlen Eskander och Mats Myrberg.

– Det handlar om att få igång sin läskondis. Det är inte roligt att springa i löparspåret om du inte har tränat någonting, men efter ett tag blir du starkare och då kan du lyfta blicken, upptäcka naturen och njuta. Man behöver traggla sig igenom ett antal böcker för att hitta sin läslust, säger Martin Widmark, författare.


Läs mer om Den stora läsutmaningen på: www.denstoralasutmaningen.se

Om tävlingen:

Den stora läsutmaningen är en årlig tävling där den Åk 4-klass som läser flest böcker under höstterminen vinner världens bästa skolresa!

Alla klasser i årskurs 4 kan anmäla sig via denstoralasutmaningen.se och får ett digitalt startkit med inspiration och information. Tävlingsperioden pågår mellan 15 september – 15 december 2021.

Vinnande klass bjuds på en resa till Astrid Lindgrens Vimmerby, med guidad besök på Astrid Lindgrens Värld, Astrid Lindgrens barndomshem Näs, nya Filmbyn med flera upplevelser arrangerade av Litteraturnod Vimmerby. Övernattning på Astrid Lindgrens Världs gästboende samt utvalda måltider och dessutom tågresa ToR Vimmerby från valfri ort med SJ.
I potten finns fina bokpaket till klasser som placerar sig 2-5, och så utses Årets boktipsare.


Medverkande:

Benjamin "Beppe" Singer är kanske mest bekant som programledare för alla barn som tittat på Barnkanalens vetenskapsprogram och adventskalendern Det stora experimentet. Beppe är även författare och har skrivit flera experimentböcker.

Anders Sparring och Per Gustavsson gör böckerna om Familjen Knyckertz tillsammans och är senast aktuella med Familjen Knyckertz och gipskattens förbannelse. I jul blir Familjen Knyckertz julkalender! Anders Sparring har skrivit manus och Per Gustavsson har gjort adventskalendern.

Ingelin Angerborn har skrivit en lång rad barnböcker, bland dem populära mysrysare för mellanåldern. Mest känd är hon nog för Mebel-trilogin: Rum 213 (som även filmatiserats), Sal 305, Fyr 137.

Elin Ek är programledare och författare. Hon är kanske mest känd som Grynet i Grynets Show, senaste åren har vi hört henne som programledare för Kärlek i P4 och tv-programmet Grammatikbolaget på UR. Hon har skrivit fyra böcker om den 12-åriga klimataktivisten Athena.

Kontaktperson:


Natur & Kultur
Bonnie Halling
Kommunikationsansvarig barn- och ungdomslitteratur
bonnie.halling@nok.se