Din webbläsare (Internet Explorer) är föråldrad. Uppdatera webbläsaren för en bättre och säkrare upplevelse.

Boken "Vi är lajon!" belönas med Nordiska rådets barn- och ungdomspris 2020

27 oktober, 2020

Jens Mattsson och Jenny Lucander tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 för ”Vi är lajon!”. Priset delades ut av Islands president Guðni Th. Jóhannesson under en digital ceremoni.

– Jag är fullständigt överraskad men otroligt lycklig och glad, säger illustratör Jenny Lucander, och får medhåll från Jens Mattsson;

– Jag är alldeles vimmelkantig över det genomslag min debut har fått. Men det hade inte blivit någonting utan Jennys fantastiska förmåga att gestalta barns fantasi och verklighet som löper in och ut ur varandra, säger Jens Mattsson.

”Vi är lajon!” är en ömsint, humoristisk och hjärtskärande vacker berättelse om kärleken mellan två bröder och förmågan att med hjälp av lek ta sig vidare genom den ordlösa sorgen när någon blir sjuk.

I sin motivering skriver Nordiska rådets priskommitté: ”Genom jag-perspektivet lyfts barnets lekvärld i förgrunden, medan bilderna visar de vuxnas vånda kring att vårda ett dödssjukt barn. Boken ställer sig resolut på barnets sida och försvarar barnets rätt till lek”.

– När jag läste manus föll jag pladask för tonen, titeln och inte minst, sättet att närma sig ett smärtsamt ämne med både djup och lätthet, säger Johanna Ringertz, förläggare på Natur & Kultur.

Att boken av Nordiska rådets priskommitté nominerats som ett finskt bidrag beror på att illustratören Jenny Lucander är finlandssvensk, och boken har även utgivits på svenska i Finland av finlandssvenska Förlaget.

– Det tog nästan två år att hitta rätt illustratör för den här berättelsen, jag och Jens skickade långa namnlistor mellan oss. Drömmen var att hitta en bildskapare som förmådde gestalta och länka samman fantasins läkande kraft med det faktiska händelseförloppet, utan att väja för det svåra. När Jenny till sist tackade ja föll alla bitarna på plats, berättar Johanna Ringertz.

Jens Mattsson är barnbibliotekarie bosatt i Lund. ”Vi är Lajon!” är hans debut, och ett resultat av otaliga sagostunder och möten med barn samt insikten om att det alltid behövs fler böcker om de eviga ämnena: Livet, döden och leken.

Jenny Lucander är finlandssvensk barnbokskreatör som illustrerat flera hyllade barnböcker varav två blivit nominerade till Nordiska rådets pris, en till Runebergspriset och en till Rudolf Koivupriset för vackraste bilderbok. Jenny är bosatt i Helsingfors.

Läs mer om boken ”Vi är Lajon!” här: https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-barn-oc...

Läs hela juryns motivering här: https://www.norden.org/sv/nominee/jens-mattsson-je...

Nordiska rådets priser räknas till de mest prestigefyllda priserna i Norden och får stor internationell uppskattning. Priserna delas ut i kategorierna litteratur, språk, musik och film samt nytänkande insatser inom miljöområdet, och prissumman för vart och ett av dem är 350.000 danska kronor. Läs mer om priset här: https://www.norden.org/sv/information/om-nordiska-radets-priser

För mer information kontakta:
Bonnie Halling, vik. PR-ansvarig barn & ungdomslitteratur, Natur & Kultur: boha@nok.se, 08 453 86 85.